Snelheid is de vijand van impuls • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Snelheid is de vijand van impuls

Foto; Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Als je het met rijden over impuls hebt, dan kun je het uitleggen als meer energie in de beweging van je paard. Het is een onderwerp dat zich soms moeilijk laat beschrijven als je er net mee begint, maar waar je ook een tijd voor nodig hebt om te leren.

Snel

Veel ruiters komen in hun zoektocht naar het gevoel van impuls eerst in situaties terecht waarin ze energie verwarren met snelheid. En dat is jammer, omdat snelheid gauw gehaast wordt en dat is juist niet het gevoel waar je als ruiter naar zoekt.

Sneller en korter

Volgens Charles de Kunffy kun je zelfs zeggen dat snelheid de vijand is van impuls. Wanneer een ruiter zijn paard alleen maar sneller laat gaan, gaat deze vaak kortere en meer gehaaste passen maken en zal hij zich daarbij ook nog eerder vast gaan houden in zijn lijf omdat hij uit balans raakt.

Balans

Wanneer je het hebt over energie dan wil je juist graag dat je paard in balans is en dat hij je mee neemt in zijn beweging naar voren. Daarvoor moet hij juist niet te snel aan. Je zou dus beter in een iets langzamer tempo kunnen rijden, waarbij je telkens een paar passen meer energie vraagt en je dan mee laat nemen.

Oefening voor voorwaarts

We hebben op Dressuur.nl vaker berichten geschreven over het voorwaarts gaan van je paard en het belang daarvan (Klik hier voor een overzicht), maar wanneer je het gevoel van voorwaarts wil leren kennen is deze oefening op de grond wel de moeite van het proberen waard.

Bron: Dressagetoday

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook