Slim oefenen voor meer succes • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Slim oefenen voor meer succes

Als je ergens in wilt uitblinken, moet je oefenen en bewust ergens aan werken. Ergens in uitblinken is meestal geen aangeboren vaardigheid en om dit te bereiken moet je vaak bereid zijn hard te werken en soms dingen ervoor te  laten. Talent hebben is meegenomen, maar ook dan zul je er echt wel iets voor moeten doen om ver te kunnen komen.

 Dat geldt voor vrijwel alles in het leven en dan ook zeker voor ruiters, die dan een extra uitdaging hebben omdat ze niet alleen met zichzelf te maken hebben, maar ook met hun paard. Horse.co zette daarom een paar tips op een rijtje van een sportpsycholoog, die veel met ruiters werkt.

Oefenen

Wanneer je iets wilt verbeteren moet je het oefenen en dan ook op het goede moment en de goede manier. Waar je als ruiter voor op moet passen is dat je je focus houdt op de training en niet zozeer op de wedstrijden. Natuurlijk zijn wedstrijden goede meetmomenten, maar daarin zit niet de training. Die zit in het dagelijkse programma dat je met je paard afwerkt. De vaardigheden die je thuis oefent in de gewone training, dat zijn de vaardigheden die je verbeteren kunt. Als je zorgt voor een goede basis, zodat je steeds een stapje verder kunt gaan en jezelf en je paard steeds een stukje verbetert, dat zijn de succesmomenten en dan merk je vanzelf dat je prestatie ook op een wedstrijd verbetert.

Doelen

Door doelen te stellen en een plan te maken weet je wat je wilt en wat je moet doen om het te bereiken. Dan moet je nog steeds serieus met dat plan aan de slag, maar dan weet je dat je de tijd nuttig besteedt. Daarbij moet je heel kritisch blijven. Wanneer je twee of drie keer achter elkaar schouderbinnenwaarts rijdt, maar dat lukt steeds niet, dan kun je het nog wel twintig keer op dezelfde manier blijven proberen, maar als je niet uitzoekt waarom iets niet lukt en constant hetzelfde blijft vragen, dan wordt het niet beter. Je moet dan kijken waarom het niet lukt en wat je kunt doen om het te verbeteren en dat dan ook gaan doen.

Focus

Focus is ook essentieel. Wanneer je bijvoorbeeld aan het trainen bent terwijl je vast bedenkt wat je vanavond gaat eten of ermee bezig bent met hoe laat je weg moet van stal om je volgende afspraak te halen, dan is dat verloren tijd. Je paard kan dan misschien wel genieten van je aandacht, maar een trainingssessie heeft veel meer voordelen voor hem wanneer je je volledige aandacht erbij hebt en honderd procent bezig bent met wat je met hem wilt.

Voor succes moet je dus doelen stellen, kijken wat voor feedback je van je paard krijgt, analyseren wat je zou moeten veranderen om dichter bij je doel te kunnen komen en weer verder oefenen.

Comfortzone

Denk eraan dat je de grenzen van je comfortzone moet verleggen om steeds iets meer te kunnen bereiken. Niet alleen die van jezelf, maar ook die van je paard. Net als bij mensen druist het in tegen de natuur van een paard om uit zijn comfortzone te treden en dat moet je in gedachten houden. Een prooidier, zoals het paard, vragen zijn comfortzone te verlaten en aan iets nieuws te beginnen, is een uitdaging en moet met beleid en begrip worden benaderd. Als je paard moeite heeft om iets nieuws te begrijpen, is boos worden het ergste dat je kunt doen. In plaats daarvan moet je proberen om het duidelijker uit te leggen, blij zijn met het kleinste stapje in de goede richting en je paard belonen voor het antwoord dat hij probeert te geven.

Een paard moet iedere trainingssessie wel ook een tijdje in zijn comfortzone gewerkt worden voor je hem iets nieuws kunt leren. Vraag niet te veel in één keer en geef je paard telkens de kans om te leren begrijpen wat je van hem wilt. Houd er rekening mee dat een gestrest paard niets of in ieder geval veel minder op kan nemen van de training, dus voorkom dat hij in de stress schiet.

Bron: Horse.co

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook