Simpele oefening met veel effect • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Simpele oefening met veel effect

Foto: Arnd Bronkhorst

Je hebt als ruiter vaak wel een soort van routine in de dagelijkse training, waarin je de belangrijke dingen achter elkaar aan meeneemt. Maar als je een keer een dagje wat minder inspiratie hebt of misschien een keer een dagje alleen zou willen stappen, probeer dan eens de onderstaande oefening van Horselistening.

Makkelijke lijnen

Het zijn makkelijke lijnen en je verandert automatisch iedere keer weer van hand, dus je werkt je paard hier op beide handen mee. Afhankelijk van het niveau van je paard kun je de oefening wat moeilijker maken als je dat wilt, maar begin als volgt:

Begin linksom op de hoefslag in arbeidsstap en rijd de lange zijde op in schouderbinnenwaarts of schoudervoor. Laat je paard voor de B recht worden en rijd dan bij B een volte tien meter. Neem hem dan vanuit de volte in travers mee de hoefslag op en laat hem voor het eind van de lange zijde weer recht worden. Rijd dan de hoeken en de korte zijde een stukje middenstap en verander van H naar F van hand in uitgestrekte stap. Bij F rijd je dan verder in arbeidsstap en bij K begin je dan opnieuw met schouderbinnenwaarts langs de hoefslag.

Spelen

Je paard moet de hele tijd actief stappen en goed in balans blijven en je kunt een beetje spelen met hoe groot je de hoeken ten opzichte van de hoefslag maakt. Als hij nog niet zo ver is, dan kun je in het schoudervoor genoegen nemen met een heel klein beetje buiging en bij de travers met een klein stukje de achterhand naar binnen.

Volte tien meter

Gebruik de volte tien meter om je paard weer even na te laten geven en om hem weer in balans om je been heen te laten buigen terwijl hij naar je buitenhand loopt. Het rechtmaken vanuit het schoudervoor net voor de volte is een goede oefening om steeds mee te nemen dat je paard vanuit een oefening ook weer rechtuit moet kunnen gaan naar beide handen. Daarna kun je de volte wel weer goed gebruiken om je paard gebogen en gesteld mee te nemen in de travers de hoefslag op.

Schakelen

Het rijden van de uitgestrekte (of eventueel midden-) stap op de diagonaal afgewisseld met de arbeidsstap en de meer verzamelde stap in de oefeningen zorgt ervoor dat je veel aan het schakelen bent binnen de gang en dat draagt ook weer bij aan de souplesse en de gehoorzaamheid van je paard.

Draf en galop

De oefening is ook geschikt om in draf en galop te doen en je kunt om nog wat extra te variëren ook kiezen om overgangen te rijden tussen de verschillende oefeningen. Zo heb je veel effect van deze oefening met vrij simpele lijnen.

Bron: Horselistening

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook