Schouderbinnenwaarts: Rijd je volte 10 meter rechtuit • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Schouderbinnenwaarts: Rijd je volte 10 meter rechtuit

Foto: www.arnd.nl

Wanneer je schouderbinnenwaarts rijdt met je paard, wil je hem op drie sporen hebben waarbij hij gebogen gaat om je binnenbeen en daarbij een rechte lijn volgt.

Het is daarbij belangrijk dat je de schouders van je paard controleert, zodat schouderbinnenwaarts echt ‘schouder-naar-binnen-waarts’ en niet een achterhand-naar-buiten-waarts of meer een rechtuit langs de hoefslag ‘wijken voor het been’.

Inzet

Wanneer je wel eens moeite hebt met bepalen hoeveel je paard gebogen moet zijn of hoe je de oefening het beste in kunt zetten, zou je de tip, die Walter Zettl gaf op Dressage Today, kunnen gebruiken.

“Het is heel handig om een volte tien meter te rijden in de hoek waar je wilt beginnen met schouderbinnenwaarts. De buiging, die je op de volte hebt en het evenwicht tussen je binnenbeen en de buitenteugel, is precies de buiging, die je wilt hebben in het schouderbinnenwaarts”, aldus Walter. “Wanneer je dan je paard zo verder rijdt de lange zijde op, dan heb je de juiste inzet van de oefening.”

‘Net alsof’

Wanneer je dat regelmatig oefent, kun je op een later moment vanuit de hoek net doen alsof je een volte tien meter gaat rijden en dan op het moment dat je de schouder van je paard van de hoefslag hebt, de lijn rechtuit volgen. De timing van de hulpen is daarbij wel belangrijk, want je wilt geen slinger van de hoefslag af net aan het begin van de oefening, maar door het op deze manier te oefenen, krijg je steeds een beter gevoel van hoeveel je je paard moet buigen en kun je hem steeds makkelijker meenemen vanuit de wending in de juiste houding.

Bron: DressageToday

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook