Rijden verleer je niet • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Rijden verleer je niet

Foto: Arnd Bronkhorst

‘Rijden verleer je niet’, dat hoor je mensen wel vaker zeggen als iemand een tijd niet gereden heeft en dat is voor een groot deel ook wel waar. Toch betekent dat niet automatisch dat je na een lange periode van niet rijden zo weer opstapt en even goed rijdt als je gewend was en dat kan best een beetje onzekerheid met zich meebrengen.

Conditie, souplesse en ‘wat als..’

Het rijden ben je niet verleerd op dat moment, maar de conditie en souplesse zijn na een lange periode van niet rijden waarschijnlijk lang niet zo goed als toen je nog dagelijks reed. Daarbij komt er vaak ook een stukje mentale onzekerheid om de hoek kijken als je langere tijd niet hebt gereden met gedachten van ‘wat als ..’, die een beetje remmend werken.

Rustig aan

Wat je volgens Your Horse kan doen als je een beetje onzeker bent als je na een lange rijpauze weer begint met rijden, is zorgen dat je de tijd neemt als je weer begint met rijden. Druk op jezelf zetten heeft meestal niet zo veel zin, het is vaak beter om rustig aan weer te beginnen. Je bent het rijden niet verleerd, maar moet wel weer even wennen aan het gevoel en als je daar even de tijd voor neemt, dan gaat dat vaak sneller en makkelijker dan je denkt.

Tijd

Een andere tip is om wat extra tijd met je paard door te brengen, waarbij je lekker met hem bezig bent zonder dat je hem rijdt. Het samen bezig zijn helpt om een goede band op te bouwen en dat is weer fijn voor als je aan het rijden bent. Wanneer je merkt dat het eigenlijk heel vertrouwd aanvoelt om zo samen bezig te zijn dan is dat goed voor je zelfvertrouwen en dat is nog een pluspunt voor bij het rijden.

Iets nieuws

Tot slot kan het ook heel fijn zijn om je te focussen op het leren van iets nieuws. Wanneer je dat doet door het opstellen van een plan met een paar tussendoelen en een einddoel, dan heb je iets om aan te werken. Dat stapje voor stapje ergens naartoe werken en iets nieuws leren, dat is vaak ook goed voor je zelfvertrouwen en zorgt dat je ook aan het rijden gaat en niet af blijft wachten.

Klik hier om nog meer berichten te lezen over werken aan (zelf)vertrouwen

Bron: Yourhorse

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook