Rijden van halve ophouding naar halve ophouding • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Rijden van halve ophouding naar halve ophouding

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je ervan droomt om een dressuurproef te rijden als een professional, dan kun je daar, naast veel oefenen, wel iets aan doen. Een van de dingen, die auteur en amazone Jane Savoie heel waardevol vond was een vaste uitspraak van Robert Dover: ‘Amateurs rijden van oefening naar oefening en professionals rijden van halve ophouding naar halve ophouding’.

Vloeiend

Het ultieme doel van het rijden van een dressuurproef is niet alleen het mooi kunnen tonen van de overgangen en de oefeningen, maar vooral om dit vloeiend achter elkaar te kunnen doen. De halve ophoudingen, die je tussendoor maakt, zijn het geheim van een vloeiende dressuurproef, waarin de opgaven naadloos achter elkaar volgen.

Proef leren

Wanneer je je proef uit je hoofd gaat leren of wanneer je je proef gaat oefenen, focus dan niet op de onderdelen, die gevraagd worden. Wanneer je je concentreert op een volte tien meter hier, wijken voor het been daar en dan middendraf op een diagonaal daar, dan loop je de kans dat je niet genoeg aandacht aan de tussenliggende gedeeltes besteedt.

Halve ophouding hier, halve ophouding daar

Denk in plaats van aan de oefening liever: ‘Een halve ophouding voordat ik de AC-lijn oprijdt om de wending voor te bereiden, dan een halve ophouding voordat ik begin met wijken om mijn paard goed in balans te hebben voor het wijken, dan weer een halve ophouding voor de hoek en weer een voor de volgende hoek voordat ik op de diagonaal middendraf laat zien’.

Overgangen en oefeningen

Als je je dressuurproef bekijkt plan dan in ieder geval voor elke overgang en elke oefening een halve ophouding. Daarmee houd je je paard in balans, zorg je dat hij voorwaarts de overgang kan maken of de oefening kan doen en daarmee ‘brei’ je je hele dressuurproef aan elkaar tot een mooi geheel.

Overgangen

Bedenk bij het maken van je plan dat overgangen niet alleen het veranderen van gang betekenen. Ook overgangen binnen de gang, veranderingen van richting en buiging of overgangen van rechtuit rijden naar het rijden van een hoek zijn momenten waarop je een halve ophouding kunt maken om deze voor te bereiden.

Bron: Horsejournals

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook