Rijd ook eens een vierkant • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: www.arnd.nl

Zowel met een jong als met een ervaren paard is het rijden van voltes een fijne aanvulling op de dagelijkse training. Goed gereden grote voltes, achten, slangenvoltes en ook de voltes 15 en 10 meter helpen je paard los worden, meer zijn achterbeen gebruiken, beter in balans komen en helpen je paard sterker worden.

Binnenteugel

Toch zijn er een paar dingen waar je goed op moet letten als je voltes rijdt en zorgen dat je niet te veel je binnenteugel gebruikt bij het rijden van de voltes is daar een van. De Britse dressuurtrainster Sally Amsterdamer gaf op Horsenetwork de tip om ook af en toe eens een vierkant te rijden met je paard om zo de voltes te verbeteren. Belangrijk hierbij is dat je je paard niet buigt als je een vierkant rijdt, maar dat je hem zo recht mogelijk houdt.

Eerst in stap

Begin in stap nadat je je paard eerst hebt losgewerkt en hem op beide handen de nodige voltes en overgangen hebt laten maken. Neem veel ruimte voor het rijden van een vierkant en maak dit vierkant niet tegen de hoefslag aan, zodat je paard echt moet luisteren naar de hulpen, die je hem met je buitenbeen en -teugel geeft.

Gewicht en beenhulp

“Verplaats je gewicht een heel klein beetje meer op je binnenzitbeen als je de hoek voorbereidt en druk je paard met je buitenbeen achter je gewicht aan, waarbij je de druk van je buitenbeen verhoogt als je paard niet draait”, vertelt Amsterdamer. “Als je paard je gewicht beter gaat volgen, dan kun je met steeds minder beenhulp de hoek rijden.”

Twee handen

“Geef tegelijk met de beenhulp met twee handen aan dat je wilt draaien. Het gaat er om dat je je paard met je gewicht en je beenhulp kunt draaien, je kunt met je handen ondersteunen, maar je teugelhulpen mogen niet de rest domineren”, aldus Amsterdamer. “Let op dat je je paard niet buigt, daar gaat het bij deze oefening niet over. Je wilt je paard leren goed op je gewicht en je beenhulp te reageren.”

Draf

Snapt je paard goed wat je vraagt in stap, vraag het dan ook eens in draf. Dit kun je in een arbeidstempo doen, maar je kunt in het begin ook kiezen voor een wat langzamere draf. Wanneer hij het ook in draf goed snapt, dan is het wel belangrijk dat je weer in een voorwaarts tempo gaat rijden. Wanneer je in draf lichtrijdt, dan kun je je gewicht verplaatsten naar je binnenbeugel, zit je door dan ga je ook in draf wat meer op je binnenzitbeenknobbel zitten.

Galop

In de galop kun je de oefening ook doen, maar daarvoor is het wel belangrijk dat je paard het in stap en draf goed begrijpt en dat hij krachtig genoeg is om de oefening in galop uit te voeren. In de galop moet je je paard twee galopsprongen van tevoren iets verzamelen, zodat hij een beetje gaat zitten en dan rijd je hem met je gewicht en je buitenbeen de ‘hoek door’.

Stijf

Wanneer je merkt dat je paard wat stijf is aan een of beide kanten, dan kun je hem om hem wat te helpen ook licht naar buiten laten kijken. Pas hierbij wel op dat hij niet naar binnen valt, dan is het nut van de oefening weg.

Extra uitdaging

Kun je je paard met gemak in alle gangen een vierkant laten maken, dan kun je ook proberen om hem een driehoek te laten maken. Dat zijn nog wat scherpere hoeken, maar dat kun je alleen doen als je paard daar ook sterk genoeg voor is en de andere hoeken hem geen moeite meer kosten.

Bron: Horsenetwork

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.