Tips om recht te richten • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Tips om recht te richten

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Een van de doelen van de training van je dressuurpaard is om hem mooi rechtgericht te krijgen, maar dat klinkt soms wel iets makkelijker dan dat het is. Paarden hebben, net als mensen, meestal wel een voorkeurskant dus moet je als ruiter zorgen dat hij op beide kanten zo gelijk mogelijk wordt.

In een vragenrubriek op Reiter Revue gaf Grand Prix-ruiter Marcus Hermes een paar tips over het rechtrichten van paarden.

Hals recht

“Met een net ingereden of onervaren paard zorg ik altijd in ieder geval dat hij zijn hoofd en hals recht voor zich houdt. Ik rijd hem dan in een goed voorwaarts tempo en laat hem naar mijn hand toereiken met zijn neus”, aldus Marcus. “Hij moet proberen die verbinding te maken met een langere hals en als ruiter moet je dit proberen te bereiken door je paard naar je hand toe te blijven duwen.”

Balans

Wanneer een paard goed voorwaarts is en naar de hand van de ruiter blijft lopen, dan is het volgens Marcus goed om ook op de binnenhoefslag te gaan rijden met je paard. “De paarden moeten zichzelf dan meer in balans houden en dan merk je als ruiter ook duidelijker als je paard daar op een hand meer moeite mee heeft dan op de andere hand”, aldus de trainer. “Als het paard in staat is om zijn balans te houden op de binnenhoefslag, dan begin ik met buigen. Daarbij let ik eigenlijk vooral op dat een paard zich om mijn binnenbeen buigt en niet uitzwaait met zijn achterhand of wegloopt over zijn buitenschouder. “

Gelijker

Om zijn paard dan beter recht te kunnen richten werkt Marcus dan graag schoudervoor en dan bij voorkeur op een gebogen lijn. Je kunt dan goed oefenen om je paard naar je buitenhand te rijden en de buitenschouder te controleren. Vanuit het schoudervoor kun je verder werken in het schouderbinnenwaarts, waarbij je het binnenachterbeen van je paard extra activeert. Dat is gelijk ook een goede voorbereiding voor wanneer je paard meer moet gaan verzamelen. Wanneer je paard naar beide kanten goed kan buigen, wordt het voor hem ook steeds makkelijker om recht te gaan.

Bron: Reiterrevue

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back on Track

Lees ook