Rechtrichten in galop met Laura Graves • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Je paard rechtrichten is een van de dingen waar je als ruiter altijd wel mee bezig bent in de training. Je wilt hem rechtrichten omdat je hem op die manier helpt in balans te komen, hem beter door zijn lijf te laten lopen en hem meer kunt verzamelen.

Voorwaarts-zijwaarts

Voorwaarts-zijwaartse oefeningen helpen om je paard los te  werken, maar ook om hem meer op het achterbeen te krijgen. Laura Graves geeft in de onderstaande video een beetje advies. Voor het rechtrichten in galop is schoudervoor rijden een hele fijne oefening. Bij dit schoudervoor rijden moet je wel oppassen dat je je paard niet te veel gaat buigen in zijn hals, maar dat je vooral zijn buitenschouder mee naar binnen neemt en je binnenhand goed naar voren houdt.

Travers

Bij een paard dat nog wat stijf is in de galop helpt een beetje travers-achtig rijden vaak om hem wat losser te maken en als hij dan los is, kun je schoudervoor op gaan pakken om hem nog meer te verbeteren.

Teveel

Met teveel buiging in de galop schiet je je doel een beetje voorbij en dat kun je in de video ook zien.  “Buiging maakt alles een beetje moeilijker, daarom mag je pas meer buiging vragen als je je paard aan je buitenteugel kunt houden in het schoudervoor gaan”, aldus Graves. “Als je voelt dat je paard met meer buiging naar binnen ook naar binnen of naar buiten wil vallen, dan mis je het punt in de oefening. Meer buiging vragen kun je pas doen wanneer je paard sterker is geworden van achteren.”

Groeien

Wanneer je paard correct schoudervoor gaat en je hem goed aan je buitenteugel kunt houden, dan krijg je het gevoel alsof hij wat groeit van de oefening. Ook al is het moeilijk om hem goed aan de buitenteugel te houden en merk je dat je paard het liefst uit de galop valt, je kunt de oefening beter correct uitvoeren, dan een beetje half.  Je paard leert meer als hij extra zijn best moet doen om het goed te kunnen uitvoeren, dan alleen maar makkelijk vragen, waarbij hij zich niet verder ontwikkelt.

Details

In de korte video hieronder kun je niet alleen zien hoe het schoudervoor eruit zou moeten zien, maar je ziet ook slow-motion beelden van wanneer het net even niet gaat zoals het moet.

 

Bron: Dressagetodayonline

2 reacties op “Rechtrichten in galop met Laura Graves

  1. Caroline schreef:

    Hi,is de video nog ergens beschikbaar? Hoor het graag!!
    Groetjes Caroline

    • Bettine van Harselaar schreef:

      Helaas is deze (niet door ons) van youtube verwijderd. Als je zoekt op ‘rechtrichten’ op onze website rechts bovenin, vind je wel veel artikelen hierover!

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.