Probeer goed te reageren als je paard schrikt • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Probeer goed te reageren als je paard schrikt

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je als ruiter een paard hebt dat snel ergens van schrikt of dat op bepaalde plekken altijd kijkerig is, dan kan het best een uitdaging zijn om hem goed te blijven rijden. Wanneer je paard schrikt kun je zelf ook schrikken, maar ook als je niet schrikt kan het wel op je zenuwen werken als je paard steeds loopt te loeren.

Ieder paard is anders, maar toch zijn de reacties vaak wel in een paar manieren van schrikken in te delen. Horselistening zette er vijf op een rij en gaf daarbij gelijk tips om er als ruiter op te reageren, zodat je zo snel mogelijk weer lekker aan werken toe komt.

In de remmen

Een van de manieren waarop  paarden kunnen schrikken of kijkerig zijn is om (te proberen) te stoppen. Hij ziet iets en gaat op de rem om ofwel stil te staan en te blijven kijken of om een draai van 180 graden te maken weg van datgene waar hij van schrok of naar keek. Lukt het je om hem bij je te houden en weer door te rijden, dan probeert hij na een paar passen weer te blijven staan.

Het eerste waar je op moet letten in de training als je paard dit doet is dat je hem leert voor je been voorwaarts te gaan zodra je dat vraagt. Oefen dat ook vooral op plekken waar hij niet bang of kijkerig is en begin er niet pas mee als hij wil gaan stoppen. Wanneer je dat goed oefent en duidelijk bent in wat je van hem verwacht als je been geeft, dan kun je vaak als je voelt dat hij gaat kijken voorkomen dat hij ook stopt door been te geven en voorwaarts te rijden.

Er vandoor

Het tegenovergestelde kan ook: je paard zet het op een lopen als hij schrikt en is niet meer tegen te houden. Of hij daarbij in vliegende galop gaat of gewoon stevig doordraaft maakt niet zo veel uit, je bent als ruiter de controle kwijt.

Ook in dit geval zit de training om hiermee om te gaan niet in het moment van schrikken, maar juist op de momenten dat hij niet bang of kijkerig is. Hij moet leren reageren op halve ophoudingen en leren naar je hand toe te lopen, zodat hij ook terugkomt als je je hand sluit. Dit kun je hem leren in de gewone dagelijkse training wanneer hij ontspannen is. Als hij nerveus en bang is, dan kun je hem bijna niets aanleren. Wanneer hij goed aan de hulpen is en je dan merkt dat hij schrikt of kijkt, dan kun je hem actief naar ontspanning blijven werken.

Een plek

Een paard kan ook een plek hebben waar hij altijd kijkt en schrikt. Soms is daar iets gebeurd, maar het kan ook heel onduidelijk zijn waarom hij schrikt. Soms lijkt het wel alsof ze zelf ook niet meer weten waarom ze daar schrikken, maar blijven ze het toch eng vinden.

Naast zorgen dat hij goed aan de hulpen is kun je hier zijn vertrouwen winnen door juist niet in die enge hoek te gaan werken met hem, maar er net een stukje vanaf te blijven. Gebruik de rest van de baan, maar ga de eerste tijd van de training niet dichter naar de enge plek. Pas als je paard los en ontspannen is ga je stapsgewijs een stukje dichter naar die enge plek waarbij je je laat leiden door hoe fijn je paard aan het werk blijft. Kun je hem met zijn aandacht bij je houden, ga dan steeds een stukje verder en rijd na verloop van tijd weer door de hele baan.

Verbuigen

Een paard kan soms schrikken of kijken en zich helemaal verbuigen in zijn lijf in het voorbijgaan van die enge plek. Dan ben je daarna eerst weer een hele tijd bezig om hem goed nageeflijk, ontspannen en recht te krijgen zodat je verder kunt werken.

Wat hier vaak helpt is om je paard voordat hij gaat kijken juist schoudervoor richting het enge punt te rijden. Dan heb je extra controle over zijn binnenachterbeen, loopt hij naar je buitenteugel en heb je hem mooi gesloten naar je handen toe. Wanneer hij ontspant, geef je ook na en laat je hem weer rechter worden.

Jij zoekt zelf

Wat ook nog wel eens wil gebeuren is dat je als ruiter zelf zoekt naar dingen waar je paard van kan schrikken. Nu is het natuurlijk goed om te weten wat er om de baan gebeurt, maar als je dingen zoekt waar je paard naar kan kijken, dan ben je meestal niet meer aan het rijden en heeft je paard ook alle kans om om zich heen te gaan koekeloeren.

Let dus goed op dat je eerst gewoon netjes blijft rijden, de aandacht van je paard blijft opeisen en dat je zelf ook met je aandacht bij je paard blijft. Dan kun je opmerken als er iets verandert en daar gelijk iets aan doen voor het uit de hand loopt

Bron: Horselistening

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook