Pirouettes: Denk aan een ballerina • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Pirouettes: Denk aan een ballerina

Adelinde Cornelissen en Aqiedo (v. Undigo). Foto: www.arnd.nl

Een goede balans en een goede houding zijn altijd belangrijk met rijden, maar hoe verder je komt met je paard hoe meer het gaat bijdragen aan succes. Wanneer je aan pirouettes begint, dan zijn er natuurlijk nog een heel aantal meer dingen, die moeten kloppen, maar als je niet in balans bent, dan krijg je nooit een mooie opwaartse (halve) pirouette met je paard.

Galop

De controle in galop en de gehoorzaamheid van je paard aan de hulpen zijn een van de vereisten voor wanneer je aan de pirouettes gaat beginnen, want je paard moet terug kunnen komen op een kleine hulp en ook weer willen vertrekken wanneer je dat vraagt. Daarbij moet hij mooi naar je hand toe blijven galoppperen zowel in de wendingen als op de rechte stukken en is het fijn als hij goed schouderbinnenwaarts en travers kan in de galop.

Balans

De balans van zowel ruiter als paard is heel belangrijk bij het slagen van de pirouettes. En een goede houding van de ruiter ook. Bedenk maar hoeveel kracht het je paard kost om zichzelf om zijn achterhand te draaien en hoe belangrijk het is dat hij daarbij in evenwicht blijft. Wanneer je als ruiter scheef zit, dan moet je paard dat op een of andere manier compenseren om niet uit zijn evenwicht te raken.

Plaatje

Een plaatje zegt vaak meer dan woorden en daarom liet Dressagtoday een tip uittekenen van Adelinde Cornelissen. “Stel jezelf voor dat jij en je paard een ballerina zijn. Jij bent als ruiter het bovenlichaam van de ballerina en je moet om goed een pirouette te kunnen maken dus helemaal rechtop zitten met je gewicht centraal midden in je lijf. Een beetje naar links of naar rechts zitten betekent voor je paard dat hij zijn evenwicht verliest en de onbalans moet corrigeren en dat gaat ten koste van de oefening.”

Klik hier om nog meer tips voor pirouettes te lezen

Bron: Dressagetoday

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook