Pionnen voor meer vertrouwen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Pionnen voor meer vertrouwen

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Om fijn te kunnen rijden moet je als ruiter zorgen dat je de leiding hebt over je paard en erop kunnen vertrouwen dat je paard luistert naar je hulpen. Dat is een proces dat je stapje voor stapje opbouwt, maar toch kan het dan voorkomen dat je een beetje zelfvertrouwen tekort komt, waardoor je een beetje onzeker wordt.

Horse and Rider gaf daarvoor een oefening met pionnen. Hoewel dit een oefening is van een westernruiter, kun je er ook met je dressuurpaard veel profijt van hebben. Je hebt er enkel tien pionnen voor nodig, die je bijvoorbeeld in twee rijen van vijf stuks op een rij zet, maar het mag ook een vierkant zijn of een driehoek. Het enige waar je echt op moet letten is dat de pionnen minimaal drie meter van elkaar af staan in iedere richting. Dan heb je de ruimte om er op meerdere manieren omheen en tussendoor te rijden.

Plan

Als ruiter moet je zorgen dat je een plan in je hoofd hebt. Wil je slalommen? Of wil tussen iedere pion even halthouden? Of wil je precies midden tussen twee pionnen doorrijden? Het maakt op zich niet zo veel uit en het hoeft ook niet moeilijk te zijn, zolang je maar weet wat je wilt en je paard duidelijk de weg wijst.

Wendingen

Begin bij voorkeur in stap zodat jij en je paard er even handig in worden en kies bijvoorbeeld een pad waarbij je een paar keer van richting moet veranderen en begin en eindig met een volte om een pion.

Wegwijzen en buigen

Gebruik je been en je zit om je paard voorwaarts te houden en wijs met je hand enkel de weg. Let op dat je paard in een wending of cirkel om je binnenbeen buigt en dat hij naar je buitenhand blijft gaan.

In draf

Als je in stap op meerdere manieren door je pionnenlabyrint heen bent gekomen en je hebt goed opgelet dat je zowel links- als rechtsom wendingen en voltes hebt gereden, dan merk je waarschijnlijk al dat je paard er losser en oplettender van is geworden en dan kun je het ook in draf gaan proberen. Neem wel de tijd en blijf van achter naar voren achter je ogen aan rijden zonder dat je teveel met je hand gaat regelen.

Zelfvertrouwen

Hoe meer je kunt tussen de pionnen hoe beter hij aan de hulpen gaat en hoe meer je het gevoel krijgt dat je de controle over je paard hebt. Dat draagt bij aan het steeds fijner kunnen werken met je paard en het is ook gelijk een leuk stukje variatie op de training, waar je paard ook nog eens soepeler van wordt.

Bron: Horseandrider

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook