Pieken: Zorg voor een goede conditie • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Pieken: Zorg voor een goede conditie

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je een grote wedstrijd op de planning hebt staan, dan wil je natuurlijk dat je op die wedstrijd in optimale vorm bent met je paard. Er zijn heel veel factoren die daar invloed op hebben en daarom is een goede voorbereiding ook erg belangrijk.

Gisteren kon je hier al lezen over het belang van pauzes in de voorbereiding, deze keer vertellen Debbie McDonald en Allison Brock over het over zorgen dat je paard in optimale vorm is.

Fit

Om een goede prestatie neer te zetten moet je zorgen dat je paard fit is en over voldoende conditie beschikt. Het kan soms lijken als je een heet paard hebt dat het makkelijker is om niet te veel aan zijn conditie te werken, maar als hij moet presteren is dat toch geen goed idee.

Stoom afblazen

Wanneer je een heet paard hebt, kun je vaak beter een manier vinden waarop hij tussendoor voldoende stoom kan afblazen, maar waarbij je wel zorgt dat hij in een goede conditie is. Anders vergroot je de kans op blessures en je ontneemt jezelf de kans om echt te kunnen pieken op het moment dat het nodig is.

Aanpassen

Waar je in ieder geval voor moet zorgen is dat de conditie van je paard aangepast is aan wat je van hem vraagt. Voor je jonge paard zijn het vaak wedstrijden met een of twee proeven, maar als je aan een meerdaagse wedstrijd of kampioenschap mee doet, dan moet je paard echt wel in topconditie zijn.

Drie keer op een dag

Veel beweging is goed voor een paard en daarom komen de paarden van Brock er minimaal drie keer per dag uit. “Gewoonlijk werken we ze eerst, dan komen ze nog een keer los en er wordt nog een keer een half uur met ze gestapt”, aldus de amazone. “Ook op hun vrije dagen komen ze er minimaal drie keer uit. Het werk wordt dan vervangen door stappen aan de hand of onder het zadel.”

Buiten

Naast de gewone training is het volgens McDonald ook heel goed voor de conditie van een paard om lekker met hem naar buiten te gaan. “Doe je beugels een gaatje korter en ga lekker een lang stuk galopperen met je paard in verlichte zit”, aldus de Amerikaanse. “Dat is goed voor zijn spieren, zijn longen, maar zeker ook voor zijn hoofd.”

Moe, maar niet kapot

De laatste tip over de conditie van een paard, die Brock gaf, was dat een paard na een wedstrijd best moe mag zijn, maar niet kapot. “Een paard moet de proeven die hij moet lopen makkelijk kunnen lopen”, aldus Brock. “Als hij niet fit genoeg is dan wordt hij te vermoeid om te presteren en dan loop je onnodig risico op blessures.”

Bron: Practicalhorseman

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook