Pieken op 't juiste moment • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Pieken op ’t juiste moment

Wanneer je een grote wedstrijd op de planning hebt staan, dan wil je natuurlijk dat je op die wedstrijd in optimale vorm bent met je paard. Er zijn heel veel factoren die daar invloed op hebben en daarom is een goede voorbereiding ook erg belangrijk.

Reden voor Practical Horseman om een paar ervaringsdeskundigen om tips te vragen en één daarvan de de Amerikaanse Grand Prix-amazone en -trainster Debbie McDonald, die met haar ervaring als adviseur van het Amerikaanse dressuurteam waardevolle tips kan geven.

Ontdek hoe veel pauze je paard nodig heeft

Het is belangrijk dat je ontdekt hoe je paard het beste presteert en hoe veel pauze ideaal is voor hem. Merk je dat hij als hij twee wedstrijden gelopen heeft met een week ertussen dat hij de tweede week alweer lekker fris is of is een interval van twee weken beter? Als ruiter ken je je paard het beste, maar soms helpt het ook om een trainingsdagboek bij te houden, omdat je dan ook terug kunt lezen hoe iets is verlopen.

Wat voor pauze

Naast weten hoe veel interval tussen de wedstrijden goed past bij je paard, is het ook goed om uit te vinden wat voor pauze het beste bij hem past. Stil zetten is vrijwel nooit goed, want daar wordt je paard stijf van. Maar voor het ene paard is een of twee dagen buiten rijden en lekker grote stukken galopperen een fijne pauze in het werk, terwijl voor een ander paard een dagje aan de longe of een dagje (buiten) stappen juist weer heel lekker is. Om daar achter te komen moet je dus een beetje uit proberen wat past.

Niet te zwaar

Wat voor veel paarden goed werkt is om de laatste dagen net voor de wedstrijd niet te zwaar werk te doen. De oefeningen kent hij dan al, dus zorgen dat hij los en ontspannen is is vaak al genoeg. Dat kan iets lastiger zijn als je net nog iets hebt wat niet helemaal goed gaat altijd, maar toch ben je dan zo vlak van tevoren sowieso te laat om dat te corrigeren. Dan kun je er beter op vertrouwen dat alle andere dingen wel goed gaan en je paard fris houden net voor het moet gebeuren.

Volgende keer kun je op Dressuur.nl nog een paar tips lezen over de voorbereiding om te kunnen pieken op het juiste moment.

Bron: Practicalhorseman

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook