Keertwendingen en pirouettes goed inzetten • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Keertwendingen en pirouettes goed inzetten

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Keertwendingen om de achterhand in stap en halve pirouettes in de galop zijn oefeningen waarbij je paard zodanig moet draaien dat hij om zijn binnenachterbeen draait en in tegenovergestelde richting op dezelfde lijn verder gaat. De oefeningen kunnen best lastig zijn en wanneer ze niet correct worden uitgevoerd, kosten ze een hoop punten in een proef.

Internationaal jurylid en Grand Prix-amazone Margareth Freeman vertelt op Dressagetoday waar je vooral op moet blijven letten bij het rijden van zulke oefeningen.

Rode vlag

“Laatst stond ik te kijken bij een combinatie die aan het losrijden was en de trainer adviseerde toen om een beetje later de diagonaal op te gaan voordat de halve pirouette wordt gevraagd zodat de amazone aan het eind van de oefening ongeveer op de diagonaal zou eindigen en dan weer goed richting de letter kon rijden”, vertelt Freeman op Dressagtoday. “Maar dat is voor een jurylid hetzelfde als wapperen met een rode vlag om aan te geven dat je de halve pirouette niet klein genoeg kunt houden. Als een combinatie naast de lijn begint, kun je als jury ervan uitgaan dat de oefening niet correct kan worden uitgevoerd en zul je er dus extra alert op zijn.”

Vaak

Dit soort acties zie je vaak in de wedstrijdring volgens Freeman en zelf geeft ze er niet altijd commentaar op. “Vaak als je een ruiter dit ziet doen voor een halve pirouette in galop of een keertwending om de achterhand, dan is er genoeg aan te merken op de oefening zelf en heb je gewoon geen plek om ook nog iets te laten schrijven over hoe de wending werd ingezet.”

Goede overgang

Wat je volgens Freeman beter kunt doen als je bang bent dat je pirouette of keertwending verkeerd gaat, is zorgen dat je duidelijk een overgang laat zien naar de verzamelde stap of galop voordat je de oefening inzet. Op die manier helpt de verzameling om de wending op de juiste manier in te zetten. Je laat daarmee aan de jury ook zien dat je de oefening goed begint en een goed begin is natuurlijk het halve werk.

Win-win

Mocht je paard dan toch nog te groot gaan in de keertwending of halve pirouette, dan kun je na de oefening iets scherper wenden om op de juiste lijn terug te keren. “Dat is minder opvallend voor een jury en kost dan ook minder punten. Maar het kan ook juist goed gaan als je je paard duidelijk meer verzamelt voor de oefening en dan heb je tenminste helemaal niet onnodig punten verspeeld.”

Bron: Dressagetoday

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook