Pas je zit aan voor meer rust • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Pas je zit aan voor meer rust

Foto: Jessica Pijlman

Een goede en onafhankelijke zit is belangrijk om goed te kunnen rijden, omdat je op die manier je paard met kleine hulpen kunt vertellen wat je wilt. Maar niet alleen daarvoor, het is ook nog eens belangrijk omdat je dan geen hulpen geeft, die je juist niet wilt geven.

Druk

Wanneer je als ruiter een druk paard hebt, dan maak je hem als je onrustig zit, vaak nog drukker. Hij kan het onrustige zitten aanvoelen als een heleboel hulpen, die hij niet goed begrijpt of hij kan steeds een beetje uit balans raken waardoor hij druk wordt. Des te belangrijker dus om goed stil te kunnen zitten.

Galop

In de serie ‘ beter zitten’ van Clipmyhorse zie je biomechanica-expert Susanne von Dietze met een amazone, wiens paard een stukje meer ontspannen zou mogen zijn.

In verbinding

Von Dietze legt in onderstaande video uit dat het belangrijk is dat je met je eigen lichaam goed mee zit in de beweging van je paard. De amazone in de baan schuift in de galop elke sprong een stuk naar voren in het zadel alsof ze haar paard aan wil blijven zetten, maar in plaats van dat ze hem meer op de achterhand krijgt, duwt ze hem als het ware meer op zijn voorhand.

Handen

Je ziet ook vooral in het begin dat ze, omdat haar paard iedere sprong wat sterker is, probeert om hem van voren licht te houden door steeds een knijpje of rukje met haar handen te geven.

Von Dietze maakt de amazone eerst bewust van het feit dat ze én te veel schuift én op het verkeerde moment. Daardoor komt het paard juist meer op de voorhand. Vervolgens gaat ze er ook op in dat de extra teugelhulpen, die de amazone vrijwel iedere galopsprong geeft ook een gevolg zijn van het schuiven in het zadel.

Meer rust

Wanneer de amazone zich gaat concentreren op het stiller zitten in het zadel, dan ontspant haar paard al. En wanneer Von Dietze haar dan ook nog helpt met haar handen stiller houden, wordt ook de verbinding met haar handen mooier.

Resultaat

De paar kleine veranderingen hebben een groot effect en dat heeft de amazone ook al duidelijk gevoeld. “Als je je echt op je zit concentreert dan brengt dat echt rust. Ik kon het verschil echt al goed merken”, reageerde de amazone aan het eind van het stukje.

Klik hier voor een stukje video

Bron: Clipmyhorse

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook