In een paar stappen naar een stiller been • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

In een paar stappen naar een stiller been

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Een goede en stille beenligging van de ruiter is om meerdere redenen belangrijk om te hebben. Een van de meest belangrijke redenen is dat het voor een paard veel prettiger is wanneer het been van de ruiter stil ligt als er geen beenhulp wordt gegeven, maar ook voor de ruiter zelf is het lastig als hij te weinig controle heeft over hoe zijn benen liggen.

Ongemakken

Wanneer je als ruiter je benen niet stil kunt laten liggen, dan heeft dat gevolgen als bijvoorbeeld het steeds verliezen van je beugels, het netjes rechtop blijven zitten in draf en galop, het verliezen van je balans en het extra snel vermoeid raken met rijden.

Ontspan

De eerste stap naar een stillere beenligging is zorgen dat je ontspant in je zit. Pas als je je ontspant in je zit kun je ontspannen in je boven- en je onderbenen en die ontspanning heb je nodig om je been stil te kunnen laten liggen. Denk eraan dat ontspannen niet hetzelfde is als slap in elkaar zakken, je hebt een zekere aanspanning in je bovenlichaam nodig om rechtop te kunnen blijven zitten.

Maak je been lang

Het klinkt gek als je het voor het eerst hoort: ‘maak je been lang’, want hoe kun je je been nou langer maken dan dat het is, maar als ruiter is het wel belangrijk om te leren je been lang te maken. Dat doe je eigenlijk door de hoek in je heup en in je knie iets te openen. Als je je knie iets naar beneden duwt, dan open je die beide hoeken iets, waardoor je been een beetje ‘langer’ wordt om je paard heen.

Laat je hak zakken

Zorg dat je enkelgewrichten soepel zijn en laat je hak zakken terwijl je de beugel onder de bal van je voet houdt. Als je je knie naar beneden duwt en daarmee je been langer maakt, dan moet je zorgen dat je dat niet afhoudt met je voet. Een soepele enkel is ook belangrijk om de beweging van je been op te vangen zodra je paard in beweging is.

Begin stilstaand

Oefen deze stappen eerst als je paard stilstaat. Dan kun je je eerst helemaal op de ontspanning en de ligging van je benen concentreren. Zodra je goed zit en je voelt wat de bedoeling is, dan kun je proberen hoe lang je goed blijft zitten in stap. Merk je dat je gaat knijpen of je been op gaat trekken en krijg je het niet veranderd terwijl je paard doorstapt, neem hem dan even terug naar halt en begin opnieuw. Hoe makkelijker het wordt, hoe meer je gaat doen. Steeds  een stapje verder totdat je in stap, draf en galop je been mooi stil kunt laten liggen.

Bron: Horselistening

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook