Overkruist? Los het op met deze tips • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Overkruist? Los het op met deze tips

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Bijna iedere ruiter kent wel het gevoel van overkruist in galop zitten. Soms omdat een paard op die manier is aangegaloppeerd en soms omdat hij ergens halverwege de rijbaan achter of voor omspringt. Omdat het vaker voorkomt vroeg Reiterrevue een paar tips aan onder andere jonge paarden-specialist Philipp Hess.

Balans

Overkruiste galop is volgens Hess vaak een gebrek aan balans en komt daardoor vaker voor bij jonge paarden, die hun balans nog niet constant hebben gevonden onder het zadel. Behalve dat je overgangen kunt rijden om de balans te verbeteren helpt het ook om stukjes rechtuit af te wisselen met voltes en daarmee je paard steeds een stukje beter in balans te krijgen.

Te weinig kracht

Wat ook een mogelijkheid is, is dat een paard simpelweg kracht tekort komt om bijvoorbeeld aan het eind van een lange zijde rechtuit ook nog goed door de hoek te komen. Dat is dan vaak het moment dat een paard achter omspringt. Ook hier helpt het om rechtuit af te wisselen met voltes en ook niet te lange stukken achter elkaar te blijven galopperen, dat kost veel kracht voor een paard.

Onvoldoende aan de hulp

Daarnaast kan het ook zijn dat een paard gewoon nog niet voldoende aan de hulpen is volgens Hess. “De oplossing is dan eigenlijk om gewoon te zorgen dat een paard eerst meer gehoorzaam is aan de drijvende hulpen van de ruiter in stap en in draf om er dan vervolgens in galop mee aan de slag te gaan.”

Pijn

Hoewel het niet erg is als je een paard een keertje omspringt, raadt Hess wel aan om als dit vaker voorkomt uit te laten sluiten dat je paard ergens pijn heeft. Rugproblemen, knieproblemen of pijn ergens anders in het lichaam kan zich ook uiten in het niet fijn kunnen galopperen, dus wees daar waakzaam op en schakel een deskundige in bij twijfel.

Corrigeren

Om de contragalop te corrigeren als het paard niet direct weer terugspringt neemt Hess zijn paarden bij voorkeur eerst terug naar draf. “Ik laat hem dan eerst weer actief en nageeflijk draven voordat ik hem op een gebogen lijn opnieuw aan laat galopperen. Daarna rijd ik weer rechtuit.”

Geen straf

Volgens Hess is het in ieder geval géén goed idee om de overkruiste galop op te lossen door bijvoorbeeld een tik met de zweep of door extra je sporen te gebruiken. “Daar wordt een paard alleen maar onzeker van, dat moet je altijd willen vermijden.”

Ervaren paard

Wanneer een ervaren paard overkruist galoppeert dan komt dat meestal omdat de ruiter een wissel wil en het paard deze niet compleet springt. In dat geval is volgens Hess de galop nog niet genoeg bevestigd en zit hem daar de sleutel. “Werken aan de balans in galop en zorgen dat de galop van je paard kwalitatief zo goed mogelijk is, dat zijn vereisten om een goede wissel te kunnen rijden.”

Eigen zit

Last but not least is het belangrijk dat je als ruiter zorgt dat je goed zit en goed mee bent met je paard. Wanneer je als ruiter niet goed zit en naar buiten schuift voor de overgang naar de galop of juist in de galop als je een wending rijdt, dan haal je je paard ook uit balans en zal hij eerder omspringen. Altijd ook blijven werken aan je eigen houding en zit dus.

Bron: Reiterrevue

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook