Op zoek naar de juiste houding van je arm • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Het antwoord op de vraag ‘wat is de juiste houding van je arm?’ is niet eenvoudig te geven, omdat er bij een juiste arm- en handhouding een heel aantal dingen meespelen. De bouw van de ruiter, de bouw van het paard en de mate van opleiding van het paard hebben allemaal te maken met wat een ideale hand- en armhouding is. Een gestrekte arm is in ieder geval niet goed, dan kun je niet meer ontspannen en schakel je je gevoel uit, maar een slap armpje voegt ook niets toe aan de verbinding die je met je paard hebt.

Sandy Osborn besteedde op Dressagetoday aandacht aan het vinden van de juiste arm- en handhouding en gaf ook een oefening. Deze oefening is bedoeld om je goed te leren voelen hoeveel je je ellebogen kunt buigen en hoeveel invloed een goede houding en zit op je armen hebben.

Volgend

Je handen en daarmee ook je armen moeten meegaand zijn in de beweging van je paard, maar dat lukt alleen als je een goede en onafhankelijke zit hebt. Je leert als ruiter het makkelijkst onafhankelijk zitten door jezelf aan de longe te laten nemen door een ervaren instructeur, terwijl je paard aan de bijzet gaat. Je instructeur kan dan niet alleen aanwijzingen geven om je zit te verbeteren, maar daarbij ook je paard aan de gang houden. Zo kun je je optimaal concentreren op wat je voelt en wat je wilt verbeteren.

Oefening

Als je dan inderdaad goed onafhankelijk kunt zitten, dan kun je als je paard braaf is de volgende oefening eens proberen bij het rijden:
Neem een dressuurzweep horizontaal achter je rug en doe je armen achter die zweep langs, waarbij de zweep in de hoek van je ellebogen ligt. Neem dan de teugels in je handen zoals je gewend bent (alleen iets langer omdat je armen te ver naar achteren zitten). Laat dan je paard wegstappen en probeer je teugels ontspannen vast te houden. Je zult merken dat je je armen niet kunt verstijven als je paard zich even sterk maakt, maar dat je weerstand kunt bieden door met je bovenlichaam stil te blijven zitten en daarbij je armen en handen hetzelfde houdt. Houd dat gevoel vast als je de zweep weer onder je armen weghaalt en laat dan je bovenarmen afhangen langs je lichaam met je ellebogen gebogen zodat er een rechte lijn ontstaat van je elleboog naar het bit.

Denkbeeldig elastiek

Wanneer je jezelf dan voorstelt dat er een stevige elastieken band tussen je elleboog en je heupgewricht zit, dan weet je dat je je arm kunt mee bewegen met de beweging van je paard, maar dat je je arm niet kunt strekken. Wanneer je paard dan een keer sterk wordt, zorg dan dat je je arm houdt zoals je hem hebt en los het op door extra been te geven, op de volte te gaan of een stukje schoudervoor te vragen.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.