Op weg naar verzamelde stap • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Op weg naar verzamelde stap

Foto: Quillemette Kraaikamp

Verzamelde stap is een lastige oefening, waar je niet te vroeg aan moet beginnen. Hoe ziet een goede verzamelde stap eruit en hoe kun je deze het beste trainen?

Verzamelde stap wordt voor het eerst gevraagd op Z1-niveau, maar je moet je paard al wel kunnen verzamelen in stap om keertwendingen te kunnen rijden. Die komen vanaf het M2 voor in onze proeven.

Wat is verzamelde stap?

Naarmate een paard beter getraind en beter in balans is, kan hij aan het bit blijven in een opgerichte houding. In stap is het daarbij cruciaal om de zuivere viertakt van de gang te behouden. Het ritme van de stap mag dus niet veranderen, ook al worden de passen korter.

Een goede verzamelde stap is actief, met duidelijk gebogen spronggewrichten en het gewicht is meer naar de achterhand. De achtervoeten stappen net achter of in het spoor van de voorvoeten.

Waar de jury op let

De jury kijkt vooral of de stap een helder ritme en correcte takt heeft. Daarnaast moet het paard relaxed zijn en soepel blijven over de rug. Ook activiteit en voorwaartse drang zijn belangrijk.

Veelgemaakte fouten

De verzamelde stap verliest vaak aan kwaliteit door ruiterfouten. De meest gemaakte fout is teveel handgebruik. Hierdoor krijgt een paard spanning en sluipen er fouten in de bewegingsafloop en het ritme. Het kan zelfs leiden tot een laterale stap, oftewel telgang. Dit is een grote fout, die tot dikke onvoldoendes leidt.

Bij een te strak contact zal het paard ook te kort in de nek en hals worden en zal de neus vaak achter de loodlijn komen. De stap verliest dan activiteit en expressie.

Begin niet te vroeg!

Om te voorkomen dat je paard taktfouten gaat ontwikkelen in de verzamelde stap, is het essentieel dat je niet te vroeg begint. Je moet eerst een goede verzamelde draf en galop kunnen rijden, voordat je de verzamelde stap kunt proberen. Zeker als je paard van nature groot stapt is dit eeen risico.

Hoe rijd je verzamelde stap?

Verzamelde stap rijd je vanuit je zit, nooit vanuit de hand. Je teugelcontact blijft zacht en je moet steeds bereid blijven om iets mee te veren in de hand, op het moment dat je paard strak dreigt te worden in de rug of nek.

Ga rechtop en zwaar zitten, met je gewicht op je zitbeenknobbels. Duw niet met je zit om je paard vooruit te dwingen. Vervolgens gebruik je je gewicht, bovenlijf en zit om je paard tussen je been en je hand voorwaarts te houden terwijl je hem tegelijkertijd aanmoedigt om zijn passen te verkorten. Hij moet met vertrouwen vooruit marcheren en de activiteit van de passen moet groter worden.

Aandachtspunten

Wanneer je paard impuls verliest en alleen langzamer gaat stappen of gaat sloffen, rijd dan overgangen tussen middenstap en verzamelde stap om hem alert en voorwaarts te houden. Als je paard aandribbelt, geef dan meer teugel en laat hem ontspannen voordat je het opnieuw probeert.

Houd altijd in je achterhoofd dat dit een zware oefening is voor je paard, dus geef voldoende pauzes tussendoor en houd je training gevarieerd!

Bron: Howtodressage.com

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook