Op weg naar een goede verzamelde stap • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Op weg naar een goede verzamelde stap

Foto: Quillemette Kraaikamp

De verzamelde stap kom je in de dressuurproeven pas echt voor het eerst tegen in het Z1. Maar je hebt ook al behoorlijk wat verzameling nodig in het M2, wanneer je voor het eerst keertwendingen in stap moet maken. Hoe ziet een goede verzamelde stap eruit? Waar moet je op letten en hoe kan je de verzamelde stap trainen?

In een verzamelde stap is het allerbelangrijkste dat de takt in stand blijft. Je paard moet in een regelmatige vierslag blijven lopen, op eigen benen en zonder op de hand van de ruiter te leunen. De achterbenen treden onder en dragen gewicht, met buiging in de sprongen. Hij blijft goed aan het bit gaan, terwijl zijn hals gebogen is met de nek als hoogste punt.

In een verzamelde stap zie je duidelijk meer buiging in de gewrichten dan in een middenstap. De paslengte is korter, maar de voeten komen verder van de grond dan in de middenstap. Het paard is actief. De achterhoeven moeten in de afdruk van de voorhoeven terecht komen, of kort erachter.

Wat wil de jury zien in verzamelde stap?

Een jury wil vooral een goede takt en een goed ritme zien. Het paard moet ontspannen zijn, soepel over de rug gaan en in enige mate ‘bodem pakken’. De passen moeten actief zijn en voorwaarts.

In verzamelde stap sluipen vaak fouten die door de ruiter worden veroorzaakt. Als de ruiter te streng in de hand is, wordt een paard gespannen en zullen takt en ritme verloren gaan. Dit kan zó erg worden, dat het paard lateraal gaat lopen, ofwel in telgang. Dit is een ernstige fout, die je duidelijk in je punten terug zal zien.

Als het contact te strak is, zal je paard te kort in de hals worden en vaak ook achter de loodlijn kruipen. Ook dit leidt tot onvoldoendes. Bovendien gaat dan ook vaak de activiteit uit de stap, waardoor de passen te vlak worden en niet meer voldoende expressie hebben.

Begin niet te vroeg!

Om te voorkomen dat je paard de bovengenoemde fouten gaat ontwikkelen, moet je vooral niet te vroeg in de opleiding van je paard aan de verzamelde stap beginnen. Zeker niet als je paard van nature een heel grote stap heeft. Wacht tot je paard in draf en galop kan verzamelen, voordat je aan de stap begint.

Hoe rijd je een verzamelde stap?

Een verzamelde stap rijd je vanuit je zit, nooit vanuit je hand. Houd je handen zacht en wees klaar om meer teugel of hand te geven wanneer je paard spanning opbouwt in zijn rug of nek. Ga rechtop zitten en maak jezelf zwaar, met je gewicht op je zitbeenknobbels. Let op dat je niet heen en weer swingt of je paard vooruit duwt met je zit.

Gebruik je gewicht, romp en rug om je paard tussen je benen en je hand te houden, terwijl je hem aanmoedigt om zijn passen korter te maken, maar wel voorwaarts te marcheren met meer activiteit. Als je merkt dat je paard impuls verliest of vooral veel langzamer gaat lopen of slenteren, maak dan steeds overgangen tussen middenstap en verzamelde stap om hem wakker te houden. Wanneer je paard juist gaat dribbelen en aan wil draven, geef dan mee in de hand en laat hem ontspannen aan een iets langere teugel voordat je het nog een keer probeert.

Geef rust en afwisseling

Denk eraan dat verzameling veel kracht kost, zeker als je paard het net leert. Het is vermoeiend. Zorg dus voor voldoende korte pauzes tussendoor en varieer in het werk tijdens je training.

 Bron: Howtodressage / Dressuur.nl

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook