Op naar 70% • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Op naar 70%

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je in een dressuurproef voldoende netjes rijdt en gemiddeld op of net boven de zestig procent rijdt, dan verzamel je vanzelf de punten om een klasse hoger te mogen rijden.

Hoewel dat natuurlijk best leuk kan zijn, als je zorgt dat je ook voldoende voorbereid bent voor een hogere klasse, is het natuurlijk nog leuker als je scores van richting de zeventig procent rijdt als voorbereiding voor een stapje hoger.

Oefenen

Het klinkt bijna te simpel, maar oefening baart kunst en dat geldt ook voor paardrijden. Dus als je zorgt dat je je huiswerk doet, tijd besteedt aan de punten, die beter kunnen en echt serieus een plan van aanpak maakt, dan kunnen de scores vaak echt nog wel wat omhoog. En bedenk een half puntje per onderdeel is al vijf procent verschil in de uitslag.

Leer je proef

Wanneer je zorgt dat je je proef echt van binnen en van buiten kent, dan heb je in de ring tijd om alles goed voor te bereiden. Je weet dan wat je wanneer moet doen en waar je plek hebt om even iets aan te passen als dat nodig is. Dat is niet alleen goed voor de uitvoer, het is ook een boost voor je zelfvertrouwen als je weet wat er komt, waar je sterke punten zitten en waar je even extra aan moet denken.

Maak en goede eerste indruk

Je hebt maar één kans voor een eerste indruk, dus zorg dat je goed begint aan je proef. Wanneer je de middellijn oprijdt, zorg dan dat je recht bent en als je halt moet houden, zorg dan dat je recht staat en dat je je paard ook weer mooi recht laat vertrekken. Ook hier geldt dat je dit kunt verbeteren door te oefenen, dus laat die kans niet liggen.

Overgangen

Verder zijn er punten te behalen op goed gereden overgangen, die op de letter zijn uitgevoerd, waarbij het lijkt alsof de ruiter er niets voor hoeft te doen. Oefenen dus om je paard met kleine hulpen te rijden en heel precies zijn in je rijden. Elke overgang telt en als je jezelf en je paard daar thuis in de training vast aan went, dan is het ook normaal dat het in de proef zo gaat.

Hoeken

Denk er goed aan dat je de hoeken niet vergeet als je een proef aan het rijden bent. Wanneer je goed door de hoeken rijdt, ben je beter voorbereid op de oefening die na de hoek volgt. Daarnaast heb je in de hoek de mogelijkheid om je paard net nog iets na te laten geven of net nog iets meer voor het been te krijgen.

Neem de tijd

Veranderingen en verbeteringen hebben even tijd nodig en je score zal meestal dus niet van de ene op de andere dag verhoogd zijn. Maar als je serieus aan de slag gaat, dan is het vaak echt wel mogelijk om er meer uit te halen dan wat je gewend bent.

Bron: Howtodressage

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook