'Op het achterbeen' uitgelegd door Bas de Recht • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Op het achterbeen’ uitgelegd door Bas de Recht

Foto: www.arnd.nl

We willen allemaal graag ons paard ‘op het achterbeen krijgen’, of ‘het achterbeen eronder rijden’, en we zien graag een paard met ‘een snel achterbeen’. Hoe krijg je een paard überhaupt op het achterbeen, en wat is een ‘snel achterbeen’ precies? “Een paard in beweging kan nooit alléén maar dragen”, stelt Bas.

Werking achterbeen

Bas: “We praten vaak over een ‘snel’ of ‘dragend’ achterbeen. Om dat te herkennen, kijken we eerst wat een achterbeen precies doet. Dat is redelijk simpel: elk been, in welke gang dan ook, komt uit de lucht en raakt de grond. Aan de grond is de supportfase, dat duurt even, het been zakt hierin steeds verder door. Nog in de supportfase begint het been al ‘tegen’ de drukken, dat is het pushmoment. Dat begint verticaal, om de neerdalende massa op te vangen en pas het laatste stukje krijg je horizontale ‘push’, dan zet het paard kracht naar achteren om naar voren te gaan. Pas helemaal aan het einde trekt het paard het been weer op, lift het been en legt het been naar voren uit, om na het uiterste strekmoment weer te landen. In elke afwikkeling zit dus een heel kort draagmoment: een verticaal pushmoment en als hij daar ‘overheen gerold’ is, zet hij naar achteren af: het horizontale pushmoment.”

Stuwen en dragen

Volgens de literatuur loopt een paard van nature met 60% van het gewicht op de voorhand en 40% van het gewicht op de achterhand. Van daaruit gaat het paard door training naar een horizontale balans, waarin de verdeling 50-50 zou zijn, en uiteindelijk train je naar de gedragen balans: 40% op de voorhand en 60% op de achterhand. “Daar zit een kern van waarheid in”, licht Bas toe. “Maar we zeggen doorgaans dat we meer een dragend been en minder een stuwend been willen hebben. Dat klopt voor de helft. De stuwkracht moet van meer horizontaal naar meer verticaal gaan, maar de stuwkracht op zich moet zeker niet mínder worden.” In principe willen we dus altijd ‘push’, maar moeten we die volgens Bas steeds meer omzetten vanuit horizontaal naar verticaal. En de push kan ook per oefening verschillen. “Neem bijvoorbeeld passage, dat heeft een verticale cadans. Een uitgestrekte draf daarentegen, heeft een horizontale cadans. Beide hebben ze echter evenveel push.”

De verticaal

Als je het hebt over ‘naar voren en onder de massa tredende achterbenen’, want die willen we graag, moet je ook kijken naar: ten opzichte van wát willen we die achterbenen dan naar voren hebben? Bas legt uit: “Dat is ten opzichte van ‘de verticaal’. De ‘verticaal’ meten we bij voorhand vanaf een punt in het schouderblad en dan recht door de kogel naar beneden. In de achterhand trekken we de lijn vanuit het SI-gewricht – waar het bekken vastzit aan de wervelkolom, en waar dus eigenlijk de achterhand begint – recht naar beneden. We zeggen doorgaans dat alles achter de verticaal hoort bij de afzet en horizontale push, en dat het been van daaruit horizontaal naar voren beweegt. Alles vóór de verticaal is dus draagkracht en verticale push, om cadans en vering te krijgen, en alles achter de verticaal is om naar voren te bewegen – horizontale stuwkracht.” Een jong paard in een horizontale balans doet zowel vóór als achter de verticaal evenveel. Wanneer je kijkt naar een verder opgeleid paard in bijvoorbeeld passage, dan zie je dat deze nog maar een klein stukje achter die verticaal beweegt, en meer ervoor. Dat houdt dus ook in dat in een ‘gewone’ draf – hoe ver opgeleid je paard ook is – het achterbeen altijd deels achter de verticaal beweegt. Anders kom je niet vooruit; een mate van horizontale stuwkracht heb je altijd nodig. Bij paarden die op de voorhand lopen, zien we de achterbenen meer achter de verticaal komen dan ervoor.”

Meer lezen?

Dit is een klein deel van het artikel ‘Op het achterbeen’, dat verscheen in Dressuur 1-2019. Bestel dit nummer hier.

Bastiaan gaat daar verder onder andere nog in op: de invloed van de bekkenstand, op wat een ‘snel’ achterbeen is, en hóe je jouw paard op het achterbeen kunt krijgen, en wat het effect van zijgangen hierop is. In het artikel in ons magazine wordt de tekst ondersteund door handige afbeeldingen en illustraties.

Klik hier om een abonnement af te sluiten.

Bron: Dressuur

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook