Ontspannen stappen in de proef • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: www.arnd.nl

Bij het rijden en oefenen van dressuurproeven wordt vaak goed gekeken naar de oefeningen en de figuren, maar kan de stap nog wel eens vergeten worden. Jammer, want een stukje stapwerk klinkt misschien wel simpel, maar is toch vaak wat lastiger dan gedacht.

Eventer Georgie Strang gaf daarom wat advies op Horse and Hound over wat belangrijk is in de stap.

Oefen vaak

Het klinkt zo simpel, maar het helpt echt: Oefen de stap vaak. Laat je paard vaak de stap verlengen en oefen ook om hem in stap je hand te laten volgen naar voren en omlaag. Wanneer je dat doet in de training, niet alleen aan het begin en het eind, maar ook tussendoor en ook als je bijvoorbeeld buitenrijdt, dan wordt het zo’n gewoonte dat je het overal en altijd kunt vragen. Ook als het een beetje spannend is in een proef.

Been

Houd je been eraan in stap. Ook als je bang bent dat hij misschien gaat draven. Zorg dat je je been niet af gaat steken in stap, want daar wordt een paard nog heter van. Leer hem je been te accepteren en neem hem gewoon terug als hij toch een dribbeltje maakt en laat hem dan opnieuw stappen.

Ontspan

Blijf zelf ontspannen zitten als je gaat stappen en neem ook de tijd voor de stap. Wanneer je zelf gespannen bent over de volgende overgang laat je een kans liggen om je paard goed te laten stappen.

Geleidelijk

Laat je teugel geleidelijk langer worden en neem je paard ook geleidelijk weer op. Wanneer je de teugels uit je hand laat vallen of ineens een stuk korter pakt, dan verstoor je de verbinding en daarmee ook de harmonieuze stap van je paard.

Varieer

Varieer heel veel in het moment waarop je vraagt om de stap en varieer ook in wat je vraagt als je hem weer oppakt. Maak de ene keer een overgang naar de draf, laat hem de volgende keer juist weer opnieuw de stap verlengen of houd een keer halt. Op die manier blijft hij opletten op wat je van hem wilt en daarmee voorkom je dat hij al wegdribbelt terwijl je half je teugels op maat hebt.

Bron: Horseandhound

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.