Ontspannen armen voor een betere zit • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Ontspannen armen voor een betere zit

Foto: www.arnd.nl

Om goed te zitten moet je ontspannen met je paard mee kunnen zijn in zijn beweging zodat je hem niet stoort. Dat betekent dat je stil zit ten opzichte van je paard en dan beweeg je dus wel, maar in hetzelfde ritme als je paard.

Handen stil

Vooral het ‘handen stil’ houden is nog wel eens lastig voor ruiters, omdat juist het stil willen houden van je handen leidt tot stijve armen. Daarom gaf Practical Horseman een oefening, die het makkelijker kan maken om het juiste gevoel op te zoeken.

Op de hals

Ga draven met je paard en leg je beide handen net voor zijn schoft op zijn hals, waarbij je je handen wel gewoon rechtop houdt en je teugels op maat houdt. Waarschijnlijk moet je hiervoor je schouders wel iets naar voren brengen, omdat je armen anders te kort zijn. Let dan goed op dat je tijdens het lichtrijden je handen niet verplaatst en vang dat op door in je ellebogen te scharnieren. Wanneer het gevoel in je armen vertrouwd aanvoelt, ga dan weer in de normale houding zitten waarbij je je handen voor je uit draagt en het gevoel van de scharnierende ellebogen blijft houden.

Check

Wanneer je dit een aantal keer oefent, dan merk je vanzelf dat het beter gaat en dan kun je het ook tussendoor af en toe even inzetten als je merkt dat je weer wat verstijft. Overgangen zijn vaak lastig in het begin, omdat je paard als hij zich ook een beetje vasthoudt, eerder wat omhoog zal komen en dan kun je geneigd zijn om je arm weer vast te zetten. Wanneer je dan na de overgang een paar pasjes je handen op zijn hals legt tot je het gevoel weer terug hebt, dan gaat ook dat steeds makkelijker. Want hoe minder je je paard stoort, hoe makkelijker hij door kan blijven bewegen en hoe fijner hij je meeneemt.

Bron: Practicalhorseman

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook