Oeps, daar moest ik naar rechts • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Oeps, daar moest ik naar rechts

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

In het begin mogen de dressuurproeven natuurlijk meestal gewoon worden voorgelezen, maar er komt een moment dat je je proef uit je hoofd moet leren en dat is niet voor iedereen even makkelijk. Wanneer het jou ook wel eens overkomt dat je denkt ‘Oeps, daar moest ik naar rechts’ nadat je naar links bent gegaan, dan heb je misschien iets aan onderstaande tips.

“Er zijn twee belangrijke redenen waarom ruiters in de proef verkeerd rijden”, vertelt Laura van der Vliet op Practical Horseman. “Ten eerste omdat ze de proef misschien niet zo goed kennen als ze denken. Je zou de proef op elk moment moeten kunnen oppikken. Net als bijvoorbeeld met het alfabet. Als je dat goed kent kun je je herinneren wat er na L komt zonder aan het begin te beginnen. Ten tweede vergeet men soms wat te doen omdat het paard iets doet dat afleidt. Je bent zo druk met hem bezig dat je de volgende letter voorbij bent zonder dat je er erg in hebt.”

Plan

Beide situaties kunnen worden vermeden door een goede voorbereiding en een doordacht plan volgens Van der Vliet. “Begin ruim op tijd voor de wedstrijd met het leren van je dressuurproef. Oefen eventuele nieuwe figuren of oefeningen eerst op zichzelf en rijd de proef dan een paar weken voor de wedstrijd ook aan elkaar. Sommige mensen zijn bang dat hun paard door veel te oefenen te veel gaat anticiperen, maar mijn ervaring is dat een paard als hij precies weet wat er komt juist meer ontspannen is in de proef.”

Visualiseren

“Begin een week voor de wedstrijd met het visualiseren van de proef, zelfs als je de proef al vaker hebt gereden. Zoek een rustige plek om in een zeer ontspannen staat met gesloten ogen te zitten”, aldus Van der Vliet. “Neem echt de tijd om de hele proef door te rijden en beleef elk moment. Als de geschatte tijd om de proef uit te voeren vijf minuten is, duurt het vijf minuten om deze van begin tot eind te visualiseren.”

Voorbereiding

Neem in de visualisatie niet alleen de oefeningen en de figuren mee, maar stel je echt voor dat je ook de voorbereidingen daarop rijdt. Bijvoorbeeld: ‘Ik ga naar A in een grote, voorwaartse, gebalanceerde draf … en vraag nageeflijkheid … dan haal ik diep adem, halthouden … drie, twee, één … stop. ‘

Afleiding

Neem in het visualiseren ook mee dat je misschien afgeleid wordt en stel je daarbij voor hoe je het hoofd koel houdt. Bedenk wat je doet om je paard ontspannen te krijgen als hij een keertje een beetje vasthoudt of hoe je hem een klein beetje mee de hoek in neemt als hij een beetje kijkt. Hoe realistischer je je proef visualiseert, hoe meer je er in de praktijk aan hebt.

Te voet

Tot slot kan het ook heel goed zijn om naast het oefenen te paard en het visualiseren van je proef, de proef ook een (paar) keer te voet te doen. Wanneer je zelf in de baan bent, dan heb je nog meer de beleving van de afmeting.

Bron: Practicalhorseman

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook