Oefeningen voor (nog) betere overgangen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Oefeningen voor (nog) betere overgangen

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Overgangen maken altijd deel uit van de training van je dressuurpaard of je nu op een jong paard rijdt of op een paard dat op het hoogste niveau kan lopen. Goede overgangen leveren punten op in de proeven en met goede overgangen kun je ook andere oefeningen meer tot zijn recht laten komen.

Genoeg reden dus om de overgangen serieus te oefenen en zoals toptrainers vaak ook zeggen om te zorgen dat elke overgang telt.

Oefeningen

Cavallo verzamelde een paar tips om de overgangen nog beter te kunnen maken en eentje daarvan is om regelmatig even van houding te veranderen. Wanneer je je paard tussendoor regelmatig even wat langer laat in zijn hals om hem daarna weer wat meer op te pakken en zorgt dat hij niet te lang in dezelfde houding loopt, dan blijft hij soepel en dan kan hij ook de overgangen makkelijker maken.

Nepovergangen

Ook het rijden van nepovergangen kan helpen om de overgangen nog beter te maken. Vanuit draf je paard terug nemen en net als hij wil gaan stappen toch weer verder draven. Of je vanuit de galop je paard terugnemen alsof je een overgang terug wilt maken en dan toch weer verder galopperen zijn daar voorbeelden van, maar ook kleine overgangen binnen de gangen kunnen bijdragen aan betere overgangen tussen de gangen. Je maakt je paard er oplettender mee en als je telkens uitprobeert met hoe kleine hulpen je de (nep)overgangen kunt maken, dan krijg je steeds meer voor elkaar met minder hulpen.

Keertwendingen

Keertwendingen net voor het eind van de lange zijde afgewisseld met draf of galop zijn ook goede oefeningen om de overgangen te verbeteren. Draaf linksom langs de hoefslag en maak aan het eind van de lange zijde een overgang naar de stap waarbij je voldoende ruimte overhoudt om een keertwending om de achterhand naar links te maken. Draaf daarna weer aan en maak voor het eind van de lange zijde opnieuw een overgang naar de stap. Maak daar een keertwending om de achterhand naar rechts en draaf weer opnieuw aan. Zorg steeds dat je je paard goed laat stappen en draven en rijd tussendoor ook af en toe een keer een rondje door, zodat je paard niet te veel voor je uit gaat denken. In plaats van draf kun je ook kiezen voor de galop.

Lees hier nog meer berichten over overgangen

Bron: Cavallo

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook