Spelen met tempocontrole • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Spelen met tempocontrole

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Gisteren kon je hier al lezen waar je op kunt letten of je het juiste tempo rijdt met je paard en als vervolg daarop gaf Ali Brock op Practical Horseman ook een paar oefeningen om de controle over het tempo te verbeteren.

Stap

Wanneer je met het tempo wilt spelen dan is het in ieder geval belangrijk dat je ontspannen op je paard zit en hem niet tegenhoudt, omdat je jezelf vasthoudt. In de stap moeten je benen ontspannen afhangen en je moet je paard volgen in zijn beweging zonder dat je heen en weer gaat schuiven in je zadel. Ook je armen moeten ontspannen zijn en je paard de gelegenheid geven om zijn hals en hoofd zo veel te bewegen als in stap nodig is.

Beloning

Je bovenlichaam blijft rustig rechtop en midden boven je paard en dan kun je om het tempo iets omhoog te krijgen kort een hulp geven met beide kuiten. Reageert je paard naar voren, dan ontspan je je been, reageert hij niet dan herhaal je de hulp nog een keer, maar dan iets groter. Reageert hij dan dan laat je je been weer ontspannen hangen. Beloon je paard voor de reactie die hij geeft door te ontspannen en beloon hem ook met je stem. Laat je niet verleiden om heel veel te gaan bewegen met je bovenlichaam, want daarmee gaat hij niet naar voren, maar zorg wel dat je hem volgt als hij naar voren gaat en dat je jezelf dan niet vasthoudt, want dat werkt juist weer remmend.

Wanneer je het tempo in stap juist iets wilt vertragen, maak jezelf dan lang door je iets op te richten en volg dan net niet meer de hele stapbeweging van je paard, zodat je met je zit als het ware iets remmend werkt. Sluit daarbij eventueel even je hand een moment en ontspan dan weer. Komt je paard daar niet op terug in tempo, maak dan een paar halve ophoudingen en neem hem daarmee terug tot hij stil staat. Ga niet hangen aan je teugels, maar blijf steeds ook weer nageven en blijf telkens opnieuw proberen met hoe weinig hulp je reactie krijgt.

Draf

Om in draf een beetje te spelen met het tempo kun je als je aan het lichtrijden bent een heel klein stukje sneller lichtrijden, waarbij je ook been geeft, om je paard iets mee te nemen naar voren. Daarbij moet je rechtop blijven zitten, maar je kunt jezelf wel iets lichter maken. Vaak is het dan makkelijker voor je paard om iets meer naar voren te reageren. Om te vertragen doe je het omgekeerde, dan ga je juist bewust iets langzamer lichtrijden. Hierbij geldt ook weer dat je je paard wel eerst moet volgen in de beweging om daar vervolgens iets in te kunnen veranderen.

Doorzitten

Wanneer je doorzit in draf dan kun je in het ritme been geven, maar ook dan kun je net iets sneller proberen heen en weer te wiebelen met je zitbeentjes waarbij je als het ware kleine duwtjes naar voren geeft. Om juist te vertragen kun je juist net iets langzamer wiebelen.

Galop

Ook in de galop kun je vanuit je zit een beetje meer naar voren rijden, waarbij je eventueel ook een beetje extra been geeft als dat nodig is, maar daarbij moet je wel oppassen dat je niet heen en weer gaat zitten schuiven. Daarmee belemmer je je paard vooral en dan gaat hij niet meer voorwaarts. Door juist op het moment dat hij zijn galopsprong begint iets extra vanuit je binnenzitbeentje naar voren te rijden, krijg je vaak net iets meer antwoord. Te weinig reactie betekent dat je in het begin wel iets extra been moet geven, maar ook daar geldt dat je elke keer even moet proberen of het ook met een kleine hulp kan.

Om terug te komen maak je jezelf ook wat langer en vertraag je het volgen met je zit iets. Daarbij moet je wel opletten dat je blijft zitten voor de galop, zodat je paard niet denkt dat je om de draf vraagt, dus je blijft hem met een lang binnenbeen en je buitenbeen iets terug naar je hand toe rijden.

Kleine stukjes

Wanneer je deze tempowisselingen probeert mee te nemen in de dagelijkse training en je bent elke keer even nieuwsgierig met hoe weinig hulp je je paard van tempo kunt laten veranderen, dan gaat hij steeds een beetje beter op je hulpen letten en kun je ook makkelijker het juiste tempo vinden.

Bron: Practicalhorseman

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook