Oefening voor de contragalop • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Oefening voor de contragalop

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Vanaf een bepaald moment wordt de contragalop gevraagd in de dressuurproeven, maar ook wanneer je niet veel wedstrijden rijdt, is de contragalop een goede oefening voor je paard. Je kunt met de contragalop werken aan de souplesse van je paard, de balans en de rechtheid en daarom kun je het zeker ook inbouwen in je dagelijkse training.

Contragalop wordt wel eens uitgelegd als de ‘verkeerde’ galop, maar dat zorgt er soms ook voor dat ruiters de contragalop te ingewikkeld maken. Het is eigenlijk gewoon de linker-  of de rechtergalop en daarom moet je ook de juiste hulpen blijven geven als je contragalop rijdt.

Oefening

Wanneer je de contragalop wilt oefenen kun je bijvoorbeeld beginnen met het rijden van een gebroken lijn in galop, maar als je al iets verder bent is onderstaande oefening van Horse and Hound ook een goede manier om de contragalop verder te verbeteren.

  • Begin in de linkergalop bij M en draai de middellijn op bij C
  • Draai een stukje door naar links om richting de B te rijden, maar draai ongeveer vijf meter voor de hoefslag terug naar rechts en rijd dan richting de K.
  • Let op dat je de hele tijd de hulp blijft geven voor de linkergalop, ongeacht in welke richting je rijdt.
  • Je kunt iets meer je buitenbeen (rechterbeen) terug laten liggen als je bang bent dat je paard uit de galop valt, maar pas op dat je hem niet scheef duwt met je been en dat geldt ook voor de stelling, je kunt je paard een heel klein beetje meer naar links gesteld houden, maar doe dat echt minimaal.
  • Onthoud dat je paard goed moet blijven galopperen met deze oefening en let goed op zijn balans.
  • Wissel na een paar keer van hand en vraag hetzelfde op de rechterhand, maar dan in spiegelbeeld.
  • Gaat je paard dit makkelijk af, vraag dan om iets scherpere wendingen en rijd een stukje verder door naar de B (of de E)
  • En als je het nog iets moeilijker zou willen maken, kun je voorbij de middellijn rijden, zodat het steeds iets meer op een slangevolte gaat lijken.

Bron: Horseandhound

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook