Oefening om beter te zitten • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Oefening om beter te zitten

Goed kunnen rijden begint met goed kunnen zitten en om goed te kunnen zitten moet je onder andere zorgen dat je je benen ontspannen langs je paard hebt liggen. Als je knijpt met je knie bijvoorbeeld, dan blokkeer je ook je heup en dan kun je de beweging van je paard niet goed volgen. Bovendien schakel je dan ook een stukje gevoel uit waardoor je hulpen vaak ongemerkt ook groter worden.

Oefening

Reiter Revue vroeg daarom Sally Swift om een oefening, waarmee je voorkomt dat je knijpt en om je benen in een goede positie te krijgen. Doe de oefening zeker in het begin op een stilstaand paard, zodat je de bedoeling leert en weet wat er moet gebeuren en doe het daarna pas als je paard beweegt.

  • Zorg dat je in balans in het midden van het zadel zit en haal dan je voeten uit de beugels en laat je benen afhangen. Zwaai dan vervolgens je voeten rustig naar achteren en naar voren, waarbij je met je linkerbeen naar voren gaat als je met je rechterbeen naar achteren gaat en omgekeerd. Laat je been dan rustig een beetje mee bewegen en voel dat je je been vanuit je heup heen en weer laat zwaaien. Zijn je heupen los, zwaai dan een paar keer tegelijk met je linker- en rechterbeen naar achteren en naar voren, dat bevordert het bewustzijn van de lossigheid in je heup en in je dijen.
  • Til daarna je benen zijwaarts op. Zwaai ze niet gelijk te ver naar opzij, want dan kan je paard schrikken. Til ze een paar keer zijwaarts op en ga als dat goed lukt je been een beetje laten cirkelen vanuit je heup. Als je kramp of spierpijn voelt, dan stop je even en laat je je benen eerst even afhangen voordat je weer verder gaat. Wanneer je deze bewegingen steeds beter onder de knie krijgt, krijg je ook steeds meer het gevoel van dieper zitten en kun je je paard ook steeds beter volgen.

Bron: Reiterrevue

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook