Niet schrikken met Uta Gräf • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Niet schrikken met Uta Gräf

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Paarden zijn vluchtdieren en daarom zijn ze van nature oplettend op mogelijke gevaren. Hoewel het ene paard daar een stuk meer last van kan hebben dan het andere, heeft bijna iedereen wel eens te maken met dat zijn paard iets eng vindt.

Omdat het soms best lastig kan zijn om hier mee om te gaan heeft internationaal Grand Prix-amazone en -trainster Uta Gräf een paar tips gegeven op Reiter Revue. De belangrijkste tip is om te zorgen dat je werkt aan de vertrouwensband met je paard, altijd consequent bent in je actie en reactie en dat een bang paard beter niet gereden kan worden door een bange ruiter, juist omdat een paard van de spanning die hij voelt bij zijn ruiter nog angstiger kan worden.

Andere dieren

Wanneer je paard bijvoorbeeld bang is voor koeien en je hebt daar last van omdat die rondom je stal in de wei staan te grazen, neem dan rustig de tijd om hem aan de koeien te wennen. Van oefenen moet een paard beter worden en niet slechter, dus kun je beter in het begin blij zijn met hele kleine stapjes en niets forceren. “Wanneer je de eerste keer je paard in alle rust probeert voorbij de koeien te leiden en je komt niet dichterbij dan tien meter, zie dat dan als een eerste succes en laat het voor die dag erbij”, aldus Gräf. “Probeer dan daarna iedere dag een klein stukje dichterbij te komen in alle rust en wees blij met ieder stapje. Doordat je kalm en relaxt bent, leert je paard dat er niets aan de hand is en loopt hij steeds makkelijker langs de koeien en kun je ook snel zonder dat je paard de hele tijd bang is lekker in de buitenbaan rijden.”

Andere voorwerpen

Voor sommige paarden is het niet alleen de vreemde omgeving op een ander terrein, waardoor ze onzeker worden, maar vooral de andere voorwerpen, die er zijn. Wanneer je paard bang is voor bijvoorbeeld bloembakken of kinderwagens, wanneer hij die op vreemd terrein ziet, dan kun je daarmee oefenen. Kies daar dan wel een dag voor uit dat je paard ontspannen is, neem de tijd en zorg ook voor hulp om je paard even aan de hand te kunnen nemen als hij het echt te eng vindt. Gräf heeft zelf op die manier gezorgd dat een van haar toppaarden, Dandelion, leerde aan reclameborden voorbij te lopen. “Dandelion was erg bang voor van die reclameborden, die je vaak in de rijbanen ziet hangen en daarom heb ik er toen een aantal thuis is de training gebruikt. We hebben die toen iedere dag op een andere plaats gehangen en ik heb hem gewoon getraind alsof er niets bijzonders was. Dat werd uiteindelijk zo gewoon voor hem dat ik er daarna op wedstrijd geen last meer van heb gehad.”

Ontspannen

Wat Gräf ook graag doet als ze iemand helpt met een bang of schrikkerig paard is om niet direct helemaal naar de plek te rijden waar het paard bang is, maar juist op de tweede of derde hoefslag in die richting te rijden. “Je kunt dan als ruiter een beetje schoudervoor vragen en de leiding houden over waar je paard loopt”, aldus de amazone. “En wanneer je dan de enge plek passeert, ook al is dat op een afstandje, dan moet je op dat moment ook ontspannen in je zit, zodat je paard ook voelt dat het goed is wat hij doet.”

Niet vastbijten

Ook al kan het soms verleidelijk zijn om steeds opnieuw langs die deken op de bakrand te rijden , omdat die er gisteren ook lag en je paard toen niet keek bijvoorbeeld, toch moet je je als ruiter niet vastbijten aan die plek. “Je kunt beter zo veel afstand houden dat je paard nog ontspannen blijft en dan eerst nog iets verder weg beginnen met een paar voltes. Wanneer je paard dan met zijn aandacht steeds meer bij zijn werk is, dan breid je langzaam de volte iets uit richting de enge plek, maar dan wel zodanig stapsgewijs dat hij gewoon door blijft gaan met werken. Op die manier kun je hem stapje voor stapje weer door de hele baan meenemen en leert hij op je te vertrouwen.”

Overgangen

Voor wanneer je een paard rijdt dat graag de benen neemt als hij iets engs ziet of schrikt heeft Gräf ook nog een tip. Probeer in ieder geval om niet aan de teugels te gaan hangen als je paard er vandoor wil gaan, want dan krijg je vaak alleen maar meer spanning en dan houd je je paard helemaal niet meer, maar vraag als je de spanning voelt toenemen om overgangen. En voor als het steeds op een plek is waar je paard het eng vindt, kun je net ervoor een overgang naar stap vragen en op de enge plek weer weg draven. Dan voelt je paard dat je hem niet krampachtig tegenhoudt waar hij het eng vindt, maar dat je hem juist voorwaarts weg rijdt van de enge plek.

Bron: Reiterrevue

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook