Neem de teugels ook eens in één hand • Dressuur Magazine
Artikelen
Isabell Werth met Stachmo met de teugels in een hand in de passage. Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Hoewel je je paard doorgaans traint met beide handen aan de teugels en het in de reguliere proeven ook niet voorkomt dat er wordt gevraagd om met de teugels in één hand te rijden, kan het veel betekenen voor het rijden als je af en toe je teugels in een hand neemt. In een interview op Reiterrevue vertelt onder andere Uta Graf over de voordelen van met je teugels in een hand rijden.

Ongelijke handen

In de clinics, die Graf geeft laat ze regelmatig de deelnemers een tijdje met de teugels in één hand rijden, vooral wanneer een ruiter de neiging heeft wat tegen het ritme te zitten met de teugelhulpen. “Wanneer een ruiter een stukje met één hand rijdt en daarna de teugels weer in twee handen houdt, dan zie je dat veel paarden daar tevredener van worden en dan voelen de ruiters zelf ook het verschil in de (onbewuste) signalen, die ze geven met twee handen aan de teugels. Omdat twee ongecoördineerde handen de beweging en het vloeiende gaan van een paard beïnvloeden, voelen zij dan als ze de teugels in een hand hebben, hoeveel fijner een paard blijft gaan, zonder dat ze verder iets veranderen.”

Balans en houding

Bij het rijden met de teugels in één hand is het wel belangrijk dat je goed oplet dat je niet scheef gaat zitten op je paard en dat je afwisselt in met welke hand je de teugels vasthoudt. Je zou bijvoorbeeld aan kunnen houden dat je als je ze in één hand neemt, daarvoor dan de binnenhand gebruikt. Wanneer je dan regelmatig van hand verandert en steeds stukjes met één hand rijdt, dan heb je automatisch steeds met beide handen geoefend.

Dicht bij elkaar

Wanneer je het een eng idee vindt om met de teugels in één hand te rijden, probeer dan eerst bijvoorbeeld een volte te rijden met je handen heel dicht bij elkaar en neem dan de teugels in je binnenhand. Je kunt je buitenarm kangs je lichaam laten hangen, maar als je onzeker bent, kun je je buitenhand ook gewoon naast je binnenhand houden, zodat je snel je teugels weer in twee handen kunt pakken.

Fijn aan de hulpen

Wanneer je een beetje speelt met je teugels in een hand houden, dan zul je het merken als je toch te veel met de ene of de andere hand doet. Vaak worden paarden die gewoon goed aan de hulpen zijn, nog fijner aan de hulpen en kun je als ruiter verbaasd zijn over hoe makkelijk ze blijven gaan als je met een hand rijdt. De verbinding is vaak makkelijker gelijk te houden als je de teugels maar in één hand hebt, omdat je met die ene hand evenveel inwerkt op de teugel, terwijl dat heel erg moeilijk is om exact gelijk te doen met twee handen.

Oefeningen

Graf vindt het met één hand rijden vaak heel fijn in het oefenen van appuyementen, maar gaf ook gelijk aan dat het eigenlijk in alle oefeningen zinvol is. In het begin zou je het maar kort hoeven oefenen, zodat je niet verkrampt of scheef gaat zitten, maar zo lang als het fijn aanvoelt zou je het volgens de Duitse topamazone rustig kunnen doen.

Bron: Reiterrevue

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.