Mooie overgangen terug • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Mooie overgangen terug

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Vloeiende overgangen kunnen rijden betekent niet alleen dat je paard actief en voorwaarts een overgang naar voren kan maken, maar ook dat hij op een vloeiende manier een overgang terug kan maken waarbij hij in balans blijft en door zijn lijf blijft lopen.

In het begin

Hoe verder je komt, hoe preciezer je moet gaan rijden, maar de sleutel tot het goed rijden van de overgangen vind je eigenlijk al in het begin. Uiteraard kun je met een jong paard niet de verzameling vragen, die je met een verder doorgereden paard wel hebt, maar wanneer je vanaf het begin zorgt dat je de overgangen altijd serieus en precies rijdt, dan heb je een daar alleen maar profijt van in de verdere opleiding van je paard.

Snelheid

Net zoals dat een overgang naar voren niet betekent dat je paard vooral sneller moet gaan, betekent ook een overgang terug niet dat hij langzamer moet gaan. Je paard verandert alleen maar van gang. Toch moet je wel opletten dat je paard niet te snel gaat om een overgang terug te maken, want een paard dat te snel gaat is meestal niet in balans en dan kun je dus ook geen mooie overgang maken. Zorg dus dat je paard actief is en dat je de controle over het tempo van de beweging hebt als je een overgang terug wilt maken.

Stap-halt-stap

Horse and Hound vroeg trainer en ruiter Matt Frost om een paar tips en een van de favoriete oefeningen van Frost om te kijken hoe goed je paard al aan de hulpen is, is het rijden van stap-halt-stap overgangen. “Wanneer je je bovenbeen iets aanspant, wil je dat je paard terugkomt en wanneer je je kuit laat voelen wil je reactie naar voren, altijd”, aldus Frost. “Het reageren op de hulpen kun je met deze overgangen heel makkelijk controleren en als het nodig is verbeteren.”

Draf erbij

Gaat het overgangen maken stap-halt-stap goed en reageert je paard op kleine hulpen, dan kun je de draf erbij gaan oefenen. Begin bij voorkeur op een grote volte in draf en maak dan een overgang naar de stap, stap drie passen en draaf weer weg. Wanneer dat goed gaat vraag je om nog maar twee passen stap, dan nog maar eentje en uiteindelijk draaf je verder op het moment dat je paard zou willen gaan stappen. Daarbij moet je je paard wel toestaan om langzamer te draven zodat je uit kunt vinden wanneer hij de overgang naar stap zou maken. Als je hem blijft drijven dan kom je niet op het punt waar hij de overgang zou gaan maken. Juist door het vragen van de overgang en dan toch besluiten om door te gaan, maak je je paard sterker en daarmee bereid je hem ook voor op meer verzameling in de overgang.

Galop-draf-galop

Ook vanuit de galop kun je de overgangen oefenen op die manier. Galoppeer op de volte, neem je paard terug naar draf en galoppeer dan na drie drafpassen weer aan. Je kunt dat ook afbouwen en hem uiteindelijk toch net niet terugnemen op het laatste moment. Het kost wel meer kracht wanneer je dat in galop vraagt en je paard moet echt goed aan de hulpen zijn. Begin er vooral in de galop pas mee als je paard ook toe is aan wat meer verzameling.

Voorwaarts

De controle op het maken van de overgang en het regelen van het tempo dat je rijdt helpt om de overgangen terug ook mooi voorwaarts en actief te kunnen maken. Daarbij helpt het ook om het eerst op de volte te oefenen, omdat het voor je paard makkelijker is om dan los en door zijn lijf te blijven. Als het op de volte goed gaat, dan kun je het ook op de rechte stukken gaan oefenen. Als voorbereiding zou je dan een volte kunnen rijden net voor je de overgang vraagt op een stukje rechtuit en vervolgens ook weer een volte na de overgang.

Balans

Net als bij de overgangen naar voren is het ook bij de overgangen terug heel belangrijk dat je paard van achter naar voren naar je hand toe blijft lopen en dat je hem niet met je hand aan de voorkant vast gaat houden. Als je paard moeite heeft met in balans blijven dan kan het ook helpen om de volte iets kleiner te maken. Daarmee kun je je paard nog iets makkelijker vanuit het binnenachterbeen naar je buitenhand toe rijden zodat hij makkelijker in balans blijft.

Oefenen

Oefening baart kunst en je moet ook niet bang zijn dat je een keer een overgang maakt die niet goed gaat, anders ga je juist te voorzichtig rijden en daarmee houd je je paard juist te veel vast.

Bron: Horseandhound

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook