Mix en match • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

In de training van je dressuurpaard kun je veel bereiken als je serieus bezig bent en je hulp hebt van een goede instructeur. Maar je paard kan er ook baat bij hebben als je af en toe ook eens kijkt hoe ruiters in andere disciplines hun paard trainen. Cavallo vroeg een aantal ruiters naar hun  ‘mix and match’ met andere disciplines dan dressuur.

Zachte handen

Als ruiter wil je met een zachte hand rijden en lichte hulpen geven. Om dit te verfijnen kun je in plaats van met gesloten handen rijden, je handen af en toe een beetje openen bij het rijden, maar zonder dat je de teugels loslaat. Om dit goed te kunnen doen, moet je geen vuist maken met je duim boven op de teugel, zoals je gewend bent, maar je duim op het middelste stukje van je wijsvinger leggen (Klik hier voor een afbeelding) De druk van je duim op je wijsvinger moet zo zacht zijn alsof je duim je wijsvinger een kusje geeft. Als reminder tekent Linda Tellington-Jones vaak een mondje op de plek waar de duim en de wijsvinger elkaar raken. Hoe zachter het contact hoe beweeglijker een paard kan zijn.

Vierkant rijden tussen de balkjes

Een oefening om de wendbaarheid van je paard te verbeteren is om een vierkant te maken van balkjes (15 x 15 m), waarbij je op iedere zijde tussen twee bakjes doorrijdt, die anderhalve meter uit elkaar liggen. (Klik hier voor een afbeelding) Deze oefening helpt je om je paard goed recht naar je hand toe te rijden en maakt hem ook soepeler. Je kunt het eerst in stap en draf oefenen en als het goed lukt en je paard eraan toe is, ook in galop. De begrenzing van het gangetje tussen de balken zorgt er ook voor dat je als ruiter preciezer wordt in je hulpen en het richting bepalen.

Bron: Cavallo

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.