Met goede voorbereiding naar beter halthouden • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Onlangs kon je hier al een paar praktische tips lezen om beter halt te kunnen houden met je paard uit de serie over halthouden van Dressagetoday. Deze keer gaat het over de voorbereiding in je rijden, die je helpt om het halthouden nog verder te verbeteren.

Laat je paard optimaal gaan

Wanneer je goed in balans wilt kunnen halthouden moet je je paard ook goed in balans kunnen laten gaan. Besteed dus voor het halthouden aandacht aan hoe je paard gaat en zorg dat je paard actief van achteren naar voren beweegt en goed door zijn lijf gaat. Van een jong paard kun je minder vragen dan van een gevorderd paard, maar je kunt in ieder geval zorgen dat je paard op zijn eigen niveau goed gaat.

Halve ophoudingen

Wanneer je paard fijn gaat en je rijdt langs de hoefslag neem dan een letter in gedachten waar je halt wilt gaan houden. Neem je bijvoorbeeld voor als je op de korte zijde rijdt om op de volgende lange zijde bij E of B halt te gaan houden. Bereid dat halthouden voor door een aantal keer een halve ophouding te vragen aan je paard waarbij je hem elke keer iets terugneemt in tempo, maar nog wel voorwaarts blijft rijden.

Op tijd

Ongeveer twee tot drie passen voor de letter maak je jezelf lang en probeer je je paard verder te vertragen doordat je hem met je zit minder snel volgt. Het is niet de bedoeling dat je verstijft in je zit, maar wel dat je de beweging van je paard vertraagt. Zeker in de training kun je hierbij je stemhulp goed gebruiken. Gebruik dan op die laatste meters het commando of de stemhulp die je ook bij het longeren gebruikt om hem terug te nemen.

En halt

Sluit op het laatste moment je hand en ontspan zodra je paard stil gaat staan. Beloon hem vervolgens uitvoerig voor zijn antwoord en kijk of je ongeveer bent uitgekomen waar je wilde halthouden. Wanneer je voor de letter stilstaat kun je de volgende keer iets later beginnen met het halthouden en sta je voorbij de letter, dan moet je de keer erna iets eerder beginnen, daar kun je een beetje mee spelen.

Oefenen

Wanneer je het steeds op die manier oefent, gaat je paard je hulpen steeds beter begrijpen en kun je met steeds minder moeite netjes halthouden. Beloon hem niet alleen met je stem en met het nageven met je hand als hij stilstaat, maar ontspan ook in je schouders en je zit. Laat hem vervolgens niet eindeloos stil staan, maar probeer wel een aantal seconden te blijven staan voordat je hem weer voorwaarts weg rijdt.

Het halthouden zal niet van de ene op de andere dag perfect zijn en als het eenmaal goed gaat zul je er nog steeds regelmatig aandacht moeten blijven besteden, net als aan alle andere oefeningen.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.