Meer sprong, denk aan een cavaletti • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Meer sprong, denk aan een cavaletti

Foto: Quillemette Kraaikamp

Bij de galop van je paard wil je graag dat hij rond en bergopwaarts galoppeert en daarbij ook voldoende van de grond springt. Dat klinkt logisch, maar toch is het soms lastig om je voor te stellen welk gevoel daar precies bij hoort.

Lage cavaletti

Dressage Today liet daarom een tip uittekenen van Axel Steiner, omdat je als je iets hebt gezien het vaak makkelijker is om het ook te gebruiken. Je paard hoeft geen hindernis van 80 cm of hoger van de grond te springen om voldoende sprong te hebben, maar zou als hij over lage cavaletti’s galoppeert voldoende sprong hebben. (Zie de tekening hieronder)

Oefenen

Je kunt dit natuurlijk ook oefenen met echte cavaletti om je paard te laten oefenen om met meer sprong te galopperen. Let daarbij op dat je de juiste afstand houdt tussen de balkjes of de cavaletti. Gemiddeld is ongeveer drie meter een goed afstand, maar om de cavaletti optimaal te gebruiken kun je de afstand het beste aanpassen aan de galopsprong van je paard.

Leg je ze verder uit elkaar dan zou je paard eerder geneigd kunnen zijn om snel een hupje te maken om zichzelf te redden of juist vlakker te worden om over de volgende balk te komen.

Lijntje

Wanneer je een lijntje cavaletti gebruikt dan heeft dat voor veel paarden automatisch het gevolg dat ze hun gewicht wat meer naar achteren verplaatsen, omdat ze zien dat er meer volgt na het eerste hobbeltje. Bouw het wel rustig op als je cavaletti gaat gebruiken en leg er niet gelijk de eerste keer vier of vijf neer achter elkaar. Je wilt niet dat je paard er bang van wordt of juist overenthousiast.

Op de volte

Waar je in het rechtuitgaan meestal zo’n drie meter (of een veelvoud daarvan) tussen de cavaletti laat, moet je op de volte een beetje spelen met de afstand. Probeer voor de afstand op het midden van de cavaletti aan te houden wat je ook op de rechte lijn gebruikt en leg ze aan de binnenkant van de volte iets dichter op elkaar, dan is het aan de buitenkant van de volte automatisch een wat grotere afstand.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook