Meer lossigheid met wendingen • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: www.arnd.nl

Een van de doelen bij het rijden van je paard is om hem los te werken, zodat hij met schwung kan bewegen, terwijl hij ruime passen maakt. Om dat te bereiken is het goed om hem voorwaarts-neerwaarts te rijden, overgangen te maken en hem stapje voor stapje sterker te maken van achteren.

Oefeningen

Daarnaast zijn er oefeningen, die nog een beetje extra kunnen helpen om de lossigheid en het swingen van je paard zijn rug te bevorderen. Cavallo zag vragen over dit onderwerp vaker voorbij komen en gaf daarom enkel tips, die je hierbij kunnen helpen.

Wendingen

Het voorwaarts-neerwaarts rijden van je paard is goed om hem losser te maken, maar wanneer je dat combineert met wendingen rijden, dan is het extra effectief. Op voltes laat je je paard al buigen om je binnenbeen om hem naar je buitenhand toe te kunnen rijden, maar dat kun je ook in hoeken en andere wendingen goed oefenen. Hoe beter je paard naar je buitenhand toe loopt, hoe beter hij over zijn rug kan gaan.

Links- of rechtsomkeert

Een van de wendingen, die je kunt gebruiken is de links- en rechtsomkeert. Je wisselt dan kort op elkaar van de ene buiging naar de andere, waarbij je je paard van je ene buitenteugel naar de andere rijdt. Je kunt beginnen in stap als je je paard nog aan het losrijden bent of als hij nog jong is en je kunt het uitbouwen naar draf en eventueel later ook naar galop, waarbij je dan een stukje contragalop mee oefent daarna.

Overgangen

Voor meer schwung is het ook belangrijk dat je paard actief van achteruit beweegt en daarvoor helpt het om veel overgangen te rijden. Combineer dat met een links- of rechtsomkeert en maak bijvoorbeeld de overgang net nadat je weer terug bent op de hoefslag bij E of B. Je kunt ook nepovergangen maken net voor of net na de oefening, daarmee maak je je paard ook sterker.

Bron: Cavallo

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.