Meer impuls, niet sneller • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Meer impuls, niet sneller

Foto: www.arnd.nl

Als je het met rijden over impuls hebt, dan kun je het uitleggen als meer energie in de beweging van je paard. Het is een onderwerp dat zich soms moeilijk laat beschrijven als je er net mee begint, maar waar je ook een tijd voor nodig hebt om te leren.

Snel

Veel ruiters komen in hun zoektocht naar het gevoel van impuls eerst in situaties terecht waarin ze energie verwarren met snelheid. En dat is jammer, omdat snelheid gauw gehaast wordt en dat is juist niet het gevoel waar je als ruiter naar zoekt.

Oefeningen

Er zijn meerdere manieren om je paard met meer impuls te laten bewegen en eventingruiter Dannie Morgan vertelde aan Horse and Hound wat hij graag voor oefening gebruikt om een paard met meer impuls te laten bewegen, zonder dat ze daarbij te snel worden.

Correct rijden

Wat volgens Dannie in ieder geval belangrijk is, is dat een paard voldoende is losgewerkt in de warming up voordat hij echt aan het werk wordt gezet. Een paard dat los is, kan door zijn lijf bewegen en de energie van achter naar voren laten stromen door zijn lijf. Daarbij moet je als ruiter goed opletten dat je de juiste hulpen geeft en dat je correct rijdt. Wanneer je geen duidelijke hulpen geeft of je geeft een beenhulp terwijl je je paard met je hand tegenhoudt, dan gaat je paard echt niet met meer impuls bewegen, dus wees consequent in je rijden en kijk kritisch naar jezelf.

Oefening

  • Is hij goed losgewerkt en soepel, ga dan een aantal overgangen rijden van draf naar stap naar draf, waarbij je maar kort stapt. Door steeds slechts een paar passen te stappen en weer weg te draven verbeter je de reactie op je hulp en wordt je paard steeds beter voor het been.
  • Lukt dat op beide handen een een paar keer, ga dan steeds een pasje minder stappen tussen de overgangen in en herhaal dat tot je het gevoel hebt dat je paard op een mini-hulpje al snel en goed reageert. Die vooruitgang zul je daarna in vrijwel alle overgangen merken.
  • Ga dan verder met overgangen binnen de gangen, zoals bijvoorbeeld overgangen arbeidsgalop-middengalop-arbeidsgalop. Het gaat niet om lange stukken groter gaan, een paar galopsprongen – of drafpassen – groter zijn al genoeg. Het gaat er vooral om dat je paard groter wil gaan op een kleine hulp en ook weer terug komt.

Let op

Als je merkt dat je paard sneller gaat, neem hem dan even terug anders valt hij alleen maar op zijn voorhand en raakt hij uit balans. Zorg dat je hulpen duidelijk en effectief zijn. Gebruik je handen om de energie te sturen en niet om mee terug te werken en vergeet niet om je paard te belonen voor het antwoord dat hij geeft of probeert te geven. Ook als het nog niet helemaal lukt kun je hem door hem te belonen laten merken dat hij op de goede weg is.

Bron: Horseandhound

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook