Meer begrip helpt je beter rijden • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: www.arnd.nl

De meeste ruiters kennen het gevoel wel dat, hoewel je er voor je idee alles aan doet, het helemaal niet lijkt te vlotten in de training met je paard. Terwijl je dan aan jezelf begint te twijfelen en je ziet andere ruiters rijden waarbij het er moeiteloos en harmonieus uitziet, kun je wel eens vertwijfeld afvragen waarom het nou voor jou zo moeilijk is.

Rijden is moeilijk

De eerste stap in de goede richting is daarin volgens Jim Wofford op Practical Horseman om te accepteren dat goed leren paardrijden gewoon echt moeilijk is. Je hebt als ruiter niet alleen met jezelf te maken, maar ook met je paard. Bovendien raak je ook nooit uitgeleerd met paarden, dus er blijven altijd nieuwe uitdagingen komen, hoe ver je ook komt.

Denkwijze van een paard

Een andere belangrijke stap is begrijpen hoe een paard denkt. Een paard staat niet op in de ochtend met het idee om de dag van zijn ruiter te gaan verpesten. Maar hij is wel een vluchtdier, dus hij is alert op zijn omgeving en kan daardoor vanwege zijn instinct snel afgeleid zijn in het werk, wat voor een ruiter vervelend is. Daarbij zijn de meeste paarden ook nog heel snel en kunnen ze als ze dan schrikken binnen een oogwenk omgedraaid zijn en er vandoor schieten. Als je daar even bij stil staat en dat begrijpt, dan kun je de training zo opbouwen dat je paard erop leert vertrouwen dat hij veilig is bij je.

Mee bewegen

Ook als hij niet schrikt en wegspringt zijn er zaken waar je als ruiter even bij stil zou moeten staan, zeker als het even niet zo lekker gaat. Denk daarbij bijvoorbeeld aan hoe goed je als ruiter mee bent in de beweging van je paard. De meeste paarden hebben drie gangen, die elk een ander bewegingspatroon hebben. Als ruiter moet je zorgen dat je in die beweging mee bent. Ben je dat namelijk niet, dan is het voor je paard extra vermoeiend om je te dragen, zeker als je dan ook nog allerlei dingen van hem verwacht. Blijven werken aan je houding en zit en zorgen dat je zo goed met je paard mee kunt zitten dat je hem op zijn minst niet stoort in zijn beweging, maakt het voor hem al een stuk makkelijker om met je ‘mee te werken’.

Een hulp tegelijk

Waar sommige ruiters ook wel eens aan vergeten te denken is dat je je paard niet tegelijk naar voren kunt rijden en kunt tegenhouden. Het kan best verleidelijk zijn om de teugels kort te houden, zeker als je onzeker bent, maar je bereikt eigenlijk het tegenovergestelde. Wanneer je vindt dat hij te weinig voorwaarts is en je wilt hem eigenlijk graag met zijn aandacht bij zijn werk houden en je geeft daarvoor been, maar houdt hem tegelijk tegen, dan belemmer je hem om gehoor te geven aan je been. Hij wordt niet voorwaartser van en gaat van ongemak misschien nog wel meer lopen kijken en schrikken dan hij al deed. Als je een goed antwoord van hem wilt hebben is het dus zaak om ook goede hulpen te geven en dan een tegelijk.

Dezelfde weg

Als je de bovenstaande dingen begrijpt helpt je dat een betere ruiter te worden. En vergeet niet, die ruiters die je schijnbaar moeiteloos en harmonieus door de baan ziet rijden met hun paard, hebben dezelfde weg afgelegd als jijzelf. Zij hebben ook hun best moeten doen en doen dat nog steeds om zo te kunnen blijven rijden, ook al kun je dat misschien niet altijd zien.

Bron: Practical Horseman

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.