Marlon van Wissen: 'Lengtebuiging begint niet pas bij de zijgangen' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Marlon van Wissen: ‘Lengtebuiging begint niet pas bij de zijgangen’

Marlon van Wissen met Knoxville (v. Ferdeaux) Foto: Maayke Romijn Fotografie

Wanneer je mag jureren tot op het hoogste niveau en ook veel tijd doorbrengt in het zadel en met het lesgeven en coachen van leerlingen, dan kom je allerlei soorten ruiters en paarden tegen. Iedere combinatie heeft zijn eigen uitdagingen, maar er zijn ook vaker voorkomende problemen.

Marlon van Wissen, die zelf niet alleen tot op het hoogste niveau wedstrijden rijdt, maar ook graag jonge paarden opleidt, merkt dat ook en geeft daarom de komende weken een aantal tips, waar veel mensen wat aan hebben. De eerste keer ging het over het stappen en het halthouden, de tweede keer over correct achterwaarts gaan deze keer wil Marlon het hebben over het goed rijden van voltes en wendingen.

Focus op oefeningen

“Ik merk vaak dat de focus van mensen vooral is gericht op het rijden van de oefeningen”, steekt Marlon van wal. “In het begin het wijken, dan schouderbinnenwaarts, travers en appuyementen en de wissels en daarna de verzamelde series, pirouettes en voor degenen op het hoogste niveau de piaffe en de passage. Een veelvoorkomende fout in het uitvoeren van de oefeningen is naast de aanleuning de buiging in het lichaam van het paard. Er is vaak te weinig lengtebuiging tijdens het uitvoeren van de oefeningen.  De paarden blijven dan te recht in hun lichaam waardoor ze ook niet genoeg zijwaarts gaan of met hun benen scharen. Het paard beweegt zich niet soepel tijdens de oefening. De oplossing hiervan begint weer bij het juiste lichaamsgebruik van het paard, het over de rug gaan en de buiging in zijn lichaam.”

Logische opbouw

“De proeven zijn zo opgebouwd dat de dingen die gevraagd worden in een logische volgorde staan. En dat begint in de B met grote voltes en gebroken lijnen”, aldus Marlon. “Het principe van buigen in voltes, hoeken en wendingen blijft vervolgens ook tot het hoogste niveau terugkomen, maar dan ook in de vorm van oefeningen en zijgangen.”

Bewust

Ruiters, maar ook instructeurs, zouden zich daar volgens Marlon meer bewust van moeten zijn. “Wanneer je zorgt dat je paard vanaf het eerste begin goed leert buigen in zijn lijf en je zelf als ruiter consequent in iedere wending en volte je paard om je binnenbeen laat buigen en naar je buitenhand rijdt, dan heb je daar de rest van de gezamenlijke carrière met je paard voordeel van”, benadrukt het jurylid. “De kans is anders groot dat de buiging in de loop van de opleiding in de moeilijkere oefeningen steeds meer verloren gaat.”

Samenspel

Om goede voltes en wendingen te kunnen rijden en daarmee een goede basis te leggen voor de buiging in de oefeningen, is het belangrijk dat je daar als ruiter veel aandacht aan besteedt en ook pas verder gaat in de training of de wedstrijden als het voorgaande bevestigd is, maar het is niet alleen het paard dat het goed moet leren. “Een paard kan alleen ontspannen en goed gebogen gaan in balans op een volte of in een wending als zijn ruiter ook ontspannen en in balans zit”, legt Marlon uit. “Een paard kan niet ontspannen als de ruiter met zijn knieën zit te knijpen of zich vasthoudt in zijn lichaam. Als je wilt dat je paard losser wordt en meer buigt in de oefening, dan moet je eerst zelf ook soepel en met de beweging mee op je paard zitten. Het is echt een samenspel tussen ruiter en paard.”

Basis

Net als met het stappen, halthouden en achterwaarts gaan, waar Marlon de afgelopen weken tips over gaf, geldt voor het correct rijden van wendingen, hoeken en oefeningen ook dat het de basis is voor al het volgende dat je paard moet leren. “Om uiteindelijk ook in de oefeningen de lengtebuiging goed voor elkaar te hebben  zijn er natuurlijk meerdere aspecten belangrijk, zoals het over de rug gaan van het paard, aanleuning, balans, nageeflijkheid, souplesse van ruiter en paard en inwerking van de ruiter”, aldus Marlon. “Zorg ervoor dat je hieraan aandacht blijft besteden bij het aanleren van de oefeningen. Wanneer je een of meerdere aspecten hieruit niet voldoende meeneemt dan gaat de buiging in de oefening al heel snel en als eerste aspect verloren. De gymnastiserende werking van de oefening gaat hierbij dan ook verloren. En dat is niet wat je wilt. De oefeningen zijn er om het lichaam van het paard te trainen en te ontwikkelen. Oefeningen zijn geen trucjes om steeds verder te komen in de dressuur. Ze zijn er voor het paard! Dit mogen we als ruiter in de opleiding van het paard niet uit het oog verliezen. Het is leuk als je veel oefeningen kent samen met je paard. Maar blijf jezelf  kritisch afvragen: Hoe voer ik de oefeningen uit?! Is dit waarvoor het voor het paard bedoeld is? Gebruikt hij zijn lichaam goed? Gymnastiseer ik zijn lichaam hiermee goed genoeg? Kan hij goed blijven buigen in de oefeningen?”

Marlon van Wissen met Knoxville (v. Ferdeaux) Foto: Maayke Romijn Fotografie

“Wat je dan bijvoorbeeld in de praktijk vaak ziet dat in de proef in plaats van dat in de schouderbinnenwaarts de schouder van het paard naar binnen komt er een soort ‘achterhandnaarbuitenzwaaiwaarts’ gereden wordt.  Een levendig voorbeeld van het niet voor elkaar hebben van de buiging van het paard. en dat zie ik te vaak nog gebeuren als ik aan het jureren ben tot in de Lichte Tour aan toe waar de schouderbinnenwaarts op de middellijn gevraagd wordt”, vervolgt Marlon. “Een moeilijke oefening, maar wel een veelzeggende oefening over hoe de buiging van het paard wel of niet voor elkaar is.”

Een goed begin

Het spreekwoord ‘Een goed begin is het halve werk’ is ook hier weer helemaal van toepassing, want als je zorgt dat de basis goed wordt gelegd dan heb je iets om op verder te bouwen en op terug te vallen. “Wanneer je zorgt dat je vanaf het eerste begin bewust en serieus bezig bent met de buiging in voltes, wendingen, hoeken en de oefeningen pas vraagt als het voorgaande goed is, dan zal je merken dat een goede basis legt voor de oefeningen. En zo zijn deze helemaal niet meer zo moeilijk, als een paard op de juiste manier is opgeleid en ruiter en paard de tijd gekregen hebben om de belangrijke aspecten hierbij goed onder de knie te krijgen.”

Marlon van Wissen is een bevlogen dressuurtrainster, coach & jurylid t/m de Grand Prix en initiatiefneemster van ‘Proefgerichte Clinics’. Het opleiden van paarden en het begeleiden van ruiters vanaf B-niveau tot en met de Grand Prix is een passie voor Marlon en daarom deelt ze de komende weken graag een aantal tips, die je kunt gebruiken om verder te komen met je paard.

https://www.dressuur.nl/artikelen/rijtechnisch/marlon-van-wissen-achterwaarts-is-meer-dan-alleen-die-paar-passen-in-de-proef/92499/

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook