Marlon van Wissen: ‘Leer halthouden en stappen’ • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Marlon van Wissen: ‘Leer halthouden en stappen’

Foto: Maayke Romijn Fotografie

Wanneer je mag jureren tot op het hoogste niveau, veel tijd doorbrengt in het zadel en ook veel met het lesgeven en coachen van leerlingen bezig bent, dan kom je allerlei soorten mensen en paarden tegen. Iedere combinatie heeft zijn eigen uitdagingen, maar er zijn ook aandachtspunten die je bij veel combinaties terugziet.

Marlon van Wissen, die zelf niet alleen tot op het hoogste niveau wedstrijden rijdt, maar ook graag jonge paarden opleidt, merkt dat ook. “Daarom wil ik jullie met deze serie meenemen in de vaak voorkomende problemen”, aldus Marlon, die het deze eerste keer vooral over het stappen en het halthouden wil hebben.

Zonde

“Ik vind het heel jammer dat ik vaak combinaties tegenkom, die eigenlijk niet halt kunnen houden en ook helemaal geen goede stap kunnen laten zien”, begint Marlon te vertellen. “En dat is zo zonde, want het komt niet alleen voor vanaf het eerste begin tot op het allerhoogste niveau, het is ook nog een stukje voorbereiding op de rest van het werk. De meeste ruiters staan alleen stil als ze aan willen singelen en als ze stappen dan zijn ze klaar met het werk. Zo leer je een paard deze belangrijke onderdelen niet goed aan.”

Oefeningen

“Mensen trainen de oefeningen en de figuren, maar vergeten het halthouden en de stap, terwijl deze onderdelen serieus meegenomen moeten worden in de opleiding van je paard”, vervolgt het jurylid. “Want het gaat bij het halthouden niet alleen om het stil staan, maar om hoe je paard stil staat. Hij moet nageeflijk blijven en naar het bit blijven, zijn gewicht verdeeld over vier benen, terwijl de ruiter zelf ook ontspannen blijft zitten.”

Rustig stilstaan

Het oefenen voor het halthouden, dat kun je op ieder punt doen volgens Marlon, zolang je als ruiter ook maar de tijd neemt om rustig stil te staan. “Ik zie zo vaak dat mensen halthouden en dan beginnen te ‘plukken’ aan hun paard en gaan zitten tikken omdat ze hem op een bepaalde manier stil willen laten staan, maar dat is erg onnodig en werkt averechts. Een paard dat leert om ontspannen stil te gaan staan en daarbij netjes wacht, maar wel klaar staat om op de eerste hulp van de ruiter te vertrekken, is veel beter voorbereid op wat er komen gaat.”

In de proef

“Als jury zie ik vaak paarden die niet netjes kunnen halthouden, maar ook een ruiter, die niet ontspannen zit en het stilstaan niet goed voorbereidt”, vervolgt Marlon. “Een paard moet leren zich comfortabel te voelen bij het halthouden. Vierkant staan is – zeker in het begin – geen doel, maar het verdeeld staan over de vier benen en daarbij netjes in verbinding met de hand van de ruiter blijven staan, wel. Oefen dat dus regelmatig en vraag ook hulp hierbij van je instructeur, het is een hartstikke belangrijk onderdeel.”

Schakelen in stap

Net als het halthouden is ook de stap een belangrijk onderdeel in de dagelijkse training van Marlon. “Ik let altijd op de stap bij mijn eigen paarden, maar ik besteed er ook veel aandacht aan bij mijn leerlingen”, vertelt ze. “Paarden moeten leren om te kunnen schakelen in stap. Ze moeten zich mooi over de bovenlijn kunnen strekken om ruimer te gaan, maar ze moeten ook leren om kleiner te gaan en daarbij goed door hun lijf te blijven en zuiver te blijven stappen. Hoe verder je komt, hoe belangrijker de stap wordt, dus je moet zorgen dat je dat vanaf het eerste begin goed traint.”

Foto: Maayke Romijn Fotografie


Een belangrijke tip hierbij is, dat de stap geen gang is om uit te rusten, zoals de stap voornamelijk gebruikt wordt door de meeste ruiters. “De stap wordt steeds belangrijker! Denk aan de verzamelde stap en de keerwendingen die je moet laten zien op hoger niveau. Dan is het belangrijk dat je jouw paard leert om aan je hulpen te blijven stappen en alert te blijven, zodat je makkelijk kunt schakelen en de oefeningen in stap kunt laten zien. Pas als je het paard de hals laat strekken en je de teugels losser laat, dan is het pas het moment dat de training voorbij is of dat het paard even kan ‘uitrusten’ in de stap. Dat verschil moet je als ruiter duidelijk maken in je training.


‘Let op je zit’

Behalve dat het voor de paarden belangrijk is om de stap en het halthouden te oefenen, is het ook voor ruiters belangrijk zich bewust te zijn wat ze zelf doen. “Goed en ontspannen zitten is heel erg belangrijk als je goed wilt kunnen presteren met je paard”, aldus Marlon. “Want als je als ruiter niet ontspannen kunt zitten, kan je paard ook niet ontspannen. Ik zie vaak ruiters met knijpende knieën en die te strak in hun rug en schouders zijn. Dan is het logisch dat paarden daar op reageren door hun lichaam ook strak te zetten. De souplesse in het lichaam van het paard gaat verloren door knijpende en strak zittende ruiters. Verdiep je in hoe je moet zitten en in hoe je paard beweegt en hoe je dit moet volgen met je zit. Als je iets wilt bereiken met je paard, dan zorg je vanaf het begin dat je het goed aanpakt en ga je niet pas ergens serieus mee aan de slag omdat je vastloopt. Als je de opleiding van je paard én van jezelf als ruiter vanaf het begin serieus aanpakt, heb je daar voor de rest van je ruitercarrière alleen maar voordeel van.”

Marlon van Wissen is een bevlogen dressuurtrainster, coach, amazone & jurylid t/m de Grand Prix en initiatiefneemster van ‘Proefgerichte Clinics’. Het opleiden van paarden en het begeleiden van ruiters vanaf B-niveau tot en met de Grand Prix is een passie voor Marlon en daarom deelt ze de komende weken graag een aantal tips, die je kunt gebruiken om verder te komen met je paard.

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook