Marlon van Wissen: ‘Jij bent de Personal trainer van je paard' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Marlon van Wissen: ‘Jij bent de Personal trainer van je paard’

Foto: Maayke Romijn

Wanneer je mag jureren tot op het hoogste niveau en ook veel tijd doorbrengt in het zadel en met het lesgeven en coachen van leerlingen, dan kom je allerlei soorten ruiters en paarden tegen. Iedere combinatie heeft zijn eigen uitdagingen, maar er zijn ook vaker voorkomende problemen.

Marlon van Wissen, die zelf niet alleen tot op het hoogste niveau wedstrijden rijdt, maar ook graag jonge paarden opleidt, merkt dat ook en gaf de afgelopen weken al een heel aantal tips. De eerste keer ging het over het stappen en het halthouden, daarna volgden de onderwerpen correct achterwaarts, de buiging van het paard, het belang van souplesse en de inwerking van de ruiter en hoe belangrijk de controle en het bewust zijn van je eigen lichaam daarbij is en in deze laatste aflevering benadrukt Marlon nog een keertje dat echt alles rondom het rijden met elkaar verbonden is en jij als ruiter dit zoveel mogelijk kloppend moet maken.

Bewustwording

“Als je snapt hoe een paardenlichaam werkt en controle hebt over je eigen lichaam, dan is het een stuk makkelijker allemaal”, aldus Marlon. “Maar je moet je wel echt bewust zijn van het belang daarvan en ermee aan de slag willen gaan. ik hoop dat ik jullie met deze artikelen bewust hebt gemaakt van de verschillende onderwerpen waar veel ruiters tegenaan lopen. Ik ben niet zo zeer ingegaan op de rijtechniek en hulpen, want dat kun je in de lessen leren. Ik wil je vooral bewustwording meegeven zodat je er zelf mee aan de slag gaat. De volgende stap ligt dus bij jou. Hoe goed wil je worden en hoeveel wil je leren van jouw paard die jouw coach en spiegel is. Hoe mooi is onze sport dat jouw lievelingsdier jou kan helpen in je groei. Als je alle ‘lessen’ pakt die het paard jou leert zal je jezelf ontwikkelen. ”

Biomechanica

“Om te beginnen zou het goed zijn als iedere ruiter zich verdiept in de biomechanica, de bewegingsleer, van het paard. De mooie boeken van Ghillian Higgins waren een ware inspiratiebron voor mij. Maar ook overleggen en samen trainen met fysiotherapeuten en osteopaten hebben mij veel inzicht gegeven in de werking van het lichaam van het paard. Ik vind het belangrijk om dit te weten want als je op de rug van een paard stapt moet je jezelf daar ook in verdiepen. Onze impact op het paard is te groot om je daar niet verder in te verdiepen ”, steekt de amazone van wal. “Een paard moet zijn rug goed gebruiken in het werk, Hij moet ons immers goed kunnen dragen zodat hij zijn werk goed kan uitvoeren. Een goed ruggebruik begint met het aanspannen van zijn buikspieren. Je moet je paard dus leren zijn buikspieren te gebruiken en dat doe je vanuit je been. Je kuit of voet ligt dicht bij de oppervlakkige buikspieren van het paard. Deze kun je met je kuit of voet activeren. maar ook overgangen, achterwaarts, galopwerk en schakelingen zijn erg belangrijke oefeningen om de core stability van het paard te verbeteren.”

Brug

Wanneer een paard zijn buikspieren goed gebruikt, komt zijn rug omhoog en vormt deze een ‘brug’ tussen de achterkant en de voorkant van zijn lijf en doordat hij dat doet kan hij zijn ruiter beter dragen. “Wanneer je een paard niet zodanig rijdt dat hij zijn rugspieren gebruikt, dan zit je vooral op zijn wervels. Hij kan je dan misschien wel dragen, maar hij gaat niet echt aan het werk in zijn lichaam en spieren, kortom gebruikt zijn lichaam niet goed genoeg. Helaas zie je dit vaak op wedstrijden. Paarden die niet goed in hun lichaam zitten. Ik vind dit de verantwoordelijkheid van de ruiter om dit goed voor elkaar te hebben. Hier kun je jezelf in verdiepen, maar dit kun je ook horen van je instructeur. Hij moet je aan kunnen geven hoe het lichaam van het paard werkt en hoe je dat lichaam goed aan het werk zet. Als ruiter of als instructeur hoef je geen fysiotherapeut te zijn, want velen van ons rijden paard als hobby. Dat is geen probleem. Maar dan nog moet je wel enige kennis hebben meegekregen over hoe het lichaam van het paard in elkaar zit. Als het paard zijn lichaam en spieren niet goed gebruikt, bereik je niet alleen niet je doel, het is ook nog eens een grotere verkeerde belasting voor zijn lichaam als hij op die manier gereden wordt waarin hij zijn spieren niet genoeg gebruikt.”

Foto: Maayke Romijn


Coördinatie

De brug van achter naar voren is ook onmisbaar voor een paard om een goede coördinatie te hebben in de figuren en de oefeningen, die je als ruiter van hem vraagt. “Een paard moet in balans kunnen lopen om nageeflijk te kunnen zijn en zijn gewicht steeds iets meer naar zijn achterhand te kunnen verplaatsen en dat krijg je voor elkaar door hem op de goede manier aan het werk te zetten”, aldus Marlon. “Daarvoor is het belangrijk dat je als ruiter op de goede manier inwerkt op je paard en waarbij je zelf ook onafhankelijk kunt zitten. En nogmaals velen van ons rijden paard voor de hobby, maar je moet wel bewust ervan zijn dat je veel goede en helaas ook slechte invloed hebt op het lichaam van het paard. Zorg er dus wel voor dat je genoeg kennis krijgt over het functioneren van het lichaam van je paard. en dan heb ik het vooral ook over ruiters die samen met hun paard willen presteren op wedstrijd. ”

Ieder stapje telt

Iedere stap, die in de eerder verschenen artikelen met Marlon op Dressuur.nl werd behandeld, telt dus mee voor het uiteindelijke succes. “De inwerking van de ruiter is nodig om het paard aan het werk te zetten, maar ook om hem in het werk de juiste hulpen te kunnen geven”, vervolgt Marlon. “Zijn balans verbeter je met voltes, overgangen en tempowisselingen en met het halthouden en achterwaarts gaan ontwikkel je zijn vermogen om te gaan verzamelen omdat hij leert zijn bekken te kantelen en zijn rug daarbij op te bollen.”

Atleet

“Vergeet vooral niet dat een paard een enorme atleet is die onder normale omstandigheden vaak meer kan dan ruiters denken. Soms merk ik wel eens dat ruiters zeggen ‘ah dit was wel genoeg, want nu moet mijn paard zo hard werken, hij is vast moe’, maar dan is dat paard meestal niet moe, maar juist de ruiter. Het paard komt dan net lekker op gang en die moet dan juist nog een stukje doorgereden worden, om uiteindelijk een trainingsprikkel toegediend te krijgen, maar vaak houdt de ruiter dat zelf niet vol. Ze hebben dan ook meteen het idee dat het paard dan ook moe is, maar vaak is niets minder waar”, aldus Marlon. “Een paard krijgt niet zo snel een trainingsprikkel van de rondjes die wij door de bak heen rijden. Als je een paard echt aan het werk wilt zetten, dan moet je bijvoorbeeld denken aan een hindernis springen, passageren, piafferen, pirouettes en series. En dan nog zijn er paarden waarbij de hartslag niet heel erg omhoog gaat als ze een van deze oefeningen moeten doen. Zie het werk wat je doet met je paard dus in verhouding. Jij kunt het helaas minder goed volhouden dan je paard, want die is een veel grotere atleet dan jij. Maar hier begeven we ons alweer naar de trainingsleer.”

Juiste spieren

“Wat je als ruiter vooral moet leren is de juiste spieren van het paard te activeren en het paard zijn lichaam functioneel te laten gebruiken. En de ene ruiter is hier handiger in als de andere, dat geeft niets maar doe wel je best om het beter te krijgen en je paard fitter te maken. ”, aldus Marlon, die vanuit haar interesse voor het complete management van een sportpaard ook heel wat tijd heeft doorgebracht met fysiotherapeuten om te leren over de ontwikkeling van een paardenlichaam en de aandachtspunten in de training. “Je moet been geven om je paard aan het werk te zetten en soms is dat in het begin meer dan je zou verwachten en zou willen. Je paard zal eerst moeten leren zijn buikspieren te gebruiken en dat lukt helaas niet in een enkel rondje. Maar als hij het eenmaal kan en zijn buik en rug en bovenlijn meer ontwikkeld zijn, dan merk je vaak wel dat hij dat op steeds kleinere hulpen kan. Dat is een super gevoel en dat is waar je naar streeft, maar daar moet je eerst wel naar toe werken. En daarvoor ben jij niet alleen de ruiter van je paard, maar ook zijn ‘personal trainer’. En dat is mooie, leuke, maar vooral een belangrijke taak. Veel succes met de training en het genieten van je paard.”

Marlon van Wissen is een bevlogen dressuurtrainster, coach & jurylid t/m de Grand Prix en initiatiefneemster van ‘Proefgerichte Clinics’. Het opleiden van paarden en het begeleiden van ruiters vanaf B-niveau tot en met de Grand Prix is een passie voor Marlon en daarom deelt ze de komende weken graag een aantal tips, die je kunt gebruiken om verder te komen met je paard.

Bron: Dressuur.nl

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook