Marlon van Wissen: ‘Inwerking van de ruiter is meer dan alleen mooi zitten’ • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Marlon van Wissen: ‘Inwerking van de ruiter is meer dan alleen mooi zitten’

Wanneer je mag jureren tot op het hoogste niveau en ook veel tijd doorbrengt in het zadel en met het lesgeven en coachen van leerlingen, dan kom je allerlei soorten ruiters en paarden tegen. Iedere combinatie heeft zijn eigen uitdagingen, maar er zijn ook vaker voorkomende problemen.

Marlon van Wissen, die zelf niet alleen tot op het hoogste niveau wedstrijden rijdt, maar ook graag jonge paarden opleidt, merkt dat ook en geeft daarom de komende weken een aantal tips, waar veel mensen wat aan hebben. De eerste keer ging het over het stappen en het halthouden, daarna volgden de onderwerpen correct achterwaarts, buiging en het belang van souplesse en deze keer vertelt ze een paar dingen over de inwerking van de ruiter en hoe belangrijk de controle en het bewustzijn van je eigen lichaam daarbij is.

Harmonie

“De samenwerking met je paard is erg belangrijk voor de harmonie. De harmonie wordt steeds belangrijker in het presteren samen met je paard”, aldus Marlon. “Hoe beter jouw lichaamsbewustzijn en lichaamscontrole zijn hoe beter de inwerking op je paard hoe beter de samenwerking  hoe beter de harmonie.”

Aandachstpunt

“Als ruiter en paard moet je elkaar begrijpen. Een paard moet uit de hulpen die wij geven herkennen wat wij bedoelen. Daarom is lichaamsbewustzijn en lichaamscontrole van de ruiter erg belangrijk. Dit is nu net een groot aandachtspunt”, vervolgt het jurylid. “Veel mensen hebben te weinig gevoel met hun eigen lichaam.  Ze zitten vooral in hun hoofd, door stress, werk, studeren, etcetera, maar voor een ruiter is van groot belang dat hij veel gevoel met zijn eigen lichaam heeft zodat hij de juiste hulpen kan geven aan het paard.”

Meer aandacht

Er mag meer aandacht komen voor hoe de ruiter op het paard zit en inwerkt vindt Marlon.  “Vaak zijn ruiters en instructeurs teveel bezig met alleen het plaatje, maar dit plaatje is meer dan hoe het eruit ziet. Het is een gevoel, een samenwerking en band die er moet zijn tussen ruiter en paard. Door goed in te werken begrijpen paard en ruiter elkaar beter. Hierdoor is er minder ‘strijd’ en onbegrip. Het is duidelijker voor een paard wat hij moet doen”, vervolgt Marlon. “Ik vind dit onderdeel nog teveel een ondergeschoven kindje in onze sport. Elk paard heeft een bepaalde scheefheid, net zoals een mens dat heeft. dat is niet erg maar daar moet je wel zo goed mogelijk mee om leren gaan.”

Voorbeeld

“Stel een ruiter zit scheef door een ingeknikte rechterheup en de instructeur ziet het niet of heeft er geen aandacht voor, omdat die alleen met het paard bezig is. En de ruiter merkt het niet, want je merkt vaak zelf niet dat je scheef zit, hier moet je op gewezen worden en dan kun je er pas iets mee doen. Deze ingeknikte rechterheup zorgt er bijvoorbeeld voor dat je goed mee kunt komen in een appuyement naar rechts, want je zit mee in de rechterbuiging van het paard.  Maar wat gebeurt er in het appuyement naar links? Als je niet bewust bent van je eigen scheefheid dan zit je in het linkerappuyement nog steeds in je eigen ‘rechterbuiging’ terwijl je paard om je linkerbeen moet buigen. In het appuyement naar links zal het paard veel minder goed kunnen buigen dan in het appuyement naar rechts. De ruiter zit nmaleijk niet goed mee naar links. De scheefheid kan natuurlijk ook vanuit het paard komen, want die heeft ook een voorkeurskant, maar onderschat de invloed van de ruiter niet in dit voorbeeld. Het paard zal absoluut minder kunnen buigen in het appuyement naar links.”

Eindeloos herhaald

“Vaak wordt zo’n oefening dan herhaald en herhaald om de buiging beter te krijgen. Dit geeft alleen maar slijtage aan het paard door al deze herhalingen”, aldus Marlon. “Zet de ruiter goed op het paard en maak deze bewust van zijn eigen scheve houding en het probleem is zo goed als opgelost. En het paard hoeft niet eindeloos de oefening te herhalen.”

Marlon raadt aan om te beginnen bij het rechtzetten en bewust maken van de ruiter zodat deze beter mee leert zitten in het appuyement naar links. Zo kan het paard makkelijker buigen en gaat het appuyement steeds makkelijker. Dan hoeft het paard de oefening niet zo vaak te herhalen en de ruiter wordt bewuster van zijn lichaam en krijgt zo meer controle over zijn eigen lichaam en dus ook over het lichaam van het paard.  “Zo begeleid ik mijn leerlingen en zo rijd ik zelf ook. Als ik zelf op een paard zit ben ik vooral met mijzelf bezig. Dat klinkt raar, maar als je het juiste gevoel met je lichaam hebt, dan kun je veel beter communiceren met je paard. Zo voel je ook veel sneller waar fouten vandaan komen. Als een paard een wissel niet goed doorspringt  moet je niet alleen denken:  wat doet het paard niet goed, maar je moet ook denken, zit ik wel goed mee in de wissel, zit ik ontspannen en in balans genoeg? Zit ik het paard ergens in de weg? Bewust paardrijden, daar gaat het om. Het gaat niet alleen dat je paard kan presteren, maar ook hoe jij presteert. Het is een samenwerking met elkaar, paard én ruiter.”

(On)bedoelde hulpen

Als voorbeeld noemt Marlon het belang van de souplesse van de ruiter. “Wanneer je zelf niet soepel bent, krijg je ook geen soepel paard, want hij kan niet ontspannen als jij bijvoorbeeld zit te knijpen met je benen”, aldus het jurylid. “Dat komt niet alleen omdat je hem belemmert in zijn lichaamsgebruik met het knijpen, maar het knijpen zorgt er ook voor dat je niet goed in kunt werken. Door te strakke spieren schakel je jouw gevoel uit. Je kunt namelijk alleen een goede hulp geven op het juiste moment als je kunt voelen wanneer je die hulp moet geven en er ook weer mee op kunt houden als je paard goed reageert. Timing  van de hulpen en de juiste hulpen geven op het juiste moment in de juiste mate is het ruitergevoel dat wij moeten ontwikkelen bij onszelf”

Handen

Ook de juiste inwerking met je handen is iets dat niet over het hoofd moet worden gezien volgens Marlon.  “Ruiters wordt geleerd dat je vooral niets mag doen met je hand, maar voor veel ruiters heeft dit als gevolg dat ze hun armen en handen krampachtig stil gaan houden en daarmee juist hun paard heel erg in de weg zitten. Door te strakke armen en handen van de ruiter wordt de hals van het paard teveel gefixeerd., vervolgt de amazone. “Een paard moet zijn hals juist goed kunnen bewegen voor zijn balans en lichaamsgebruik en daarvoor moet je als ruiter met je handen mee in zijn beweging. En tegelijk moet je ook zorgen dat je ophoudingen maakt dat zodat hij los blijft in zijn kaken, want als hij zich daar vast houdt, gaat hij ook verstarren in zijn hals wat ten koste gaat van zijn nageeflijkheid, lossigheid en zijn beweging.”

Uit je hoofd, naar je lichaam

“Ik zeg altijd: controle over je eigen lichaam is controle over het lichaam van het paard. Hoe beter jij je lichaam kunt aansturen, dus de hulpen goed kunt geven aan je paard, hoe beter je paard snapt wat je bedoelt en hoe beter hij zijn werk voor je kan doen. Dit betekent dat je uit je hoofd naar je lichaam toe moet. Een lastige omschakeling voor veel ruiters. Maar dat is toch echt wat je nodig hebt om goed te kunnen paardrijden. Lichaamsbewustzijn is erg belangrijk in het rijden”, vervolgt Marlon. “Het lichaamsbewustzijn kun je trainen door bijvoorbeeld yoga of pilates en natuurlijk ruiterfitheidstrainingen te volgen, maar afhankelijk van je voorkeur, zijn daar nog wel meer manieren voor te vinden. Ook zijn er veel oefeningen op het paard te doen om je balans en inwerking te verbeteren. “Het is in ieder geval belangrijk dat je niet alleen aan de fitheid van je paard werkt, maar ook aan je eigen fitheid en lichaamscontrole. Daar zit in mijn idee ook een stukje werk in voor instructeurs, die hun leerlingen daar nog wel wat meer bewust van zouden mogen maken”, aldus Marlon. “Want naar mijn idee wordt er nog te vaak naar het paard gewezen als er iets niet lukt en zijn ruiters vaak nog te weinig bewust of hun inwerking op het paard wel klopt.”

Vergeet je mindset ook niet

Net als in alle sporten is naast het fysieke het mentale ook erg belangrijk. Juiste focus, uit je hoofd in je lichaam komen. Omgaan met (wedstrijd)spanning, omgaan met teleurstelling, perfectionisme en competitiedrang. “Dit kom je ook allemaal tegen in onze sport. Hier kun je mee om leren gaan door jezelf open te stellen voor groei en ontwikkeling. Als je hulp zoekt voor je eigen valkuilen dan zal de samenwerking met je paard alleen maar mooier en beter worden. Het is zo mooi in de paardensport dat je dit meteen terugkrijgt van je partner, je paard. Dit is het bijzondere en mooie van onze sport waarin we samenwerken met een dier. Ik wil je daarom graag meegeven: werk niet alleen aan je paard maar ook aan jezelf”, besluit Marlon.

Marlon van Wissen is een bevlogen dressuurtrainster, coach & jurylid t/m de Grand Prix en initiatiefneemster van ‘Proefgerichte Clinics’. Het opleiden van paarden en het begeleiden van ruiters vanaf B-niveau tot en met de Grand Prix is een passie voor Marlon en daarom deelt ze de komende weken graag een aantal tips, die je kunt gebruiken om verder te komen met je paard.

Bron: Dressuur.nl

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook