Marlon van Wissen: ‘Achterwaarts is meer dan alleen die paar passen in de proef’ • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Marlon van Wissen: ‘Achterwaarts is meer dan alleen die paar passen in de proef’

Foto: Arnd Bronkhorst


Wanneer je mag jureren tot op het hoogste niveau en ook veel tijd doorbrengt in het zadel en met het lesgeven en coachen van leerlingen, dan kom je allerlei soorten ruiters en paarden tegen. Iedere combinatie heeft zijn eigen uitdagingen, maar er zijn ook vaker voorkomende problemen.

Marlon van Wissen, die zelf niet alleen tot op het hoogste niveau wedstrijden rijdt, maar ook graag jonge paarden opleidt, merkt dat ook en geeft daarom de komende weken een aantal tips, waar veel mensen wat aan hebben. De eerste keer ging het over het stappen en het halthouden, deze keer wil Marlon het hebben over het correct achterwaarts gaan.


In het L

“Het achterwaarts wordt in het L voor het eerst gevraagd en daarom zou je kunnen denken dat het ‘niet zo heel moeilijk is’, maar eigenlijk is achterwaarts een hele belangrijke oefening in de opleiding van een paard”, begint Marlon te vertellen. “Met achterwaarts gaan moet een paard kantelen in zijn bekken, zijn buikspieren aanspannen en schoft en rug omhoog brengen en nageeflijk blijven. Deze spieren en handelingen moet hij ook allemaal doen als hij moet (gaan) verzamelen. Vandaar dat deze oefening erg belangrijk is in de opleiding van je paard. Je traint de juiste spieren van het paard als je deze oefening traint. In mijn lessen werk ik vaak aan het achterwaarts want het lichaamsgebruik van het paard en het gevoel van de ruiter worden erg gestimuleerd met deze oefening ”

Snappen

Om te zorgen dat je paard goed achterwaarts leert gaan is het belangrijk om zelf te snappen wat er moet gebeuren. Door veel meer passen achterwaarts te gaan krijgt het paard de kans om meer balans in deze oefening te ontwikkelen. Hierdoor krijg jij als ruiter ook meer gevoel in deze oefening. Naast het juiste lichaamsgebruik, mits goed uitgevoerd, leer je het paard ook beter in balans te blijven. “Ik vind dat ook een belangrijke taak voor de instructeur om hier aandacht aan te besteden, want het is niet alleen even een paar passen in de ‘achteruit’ omdat het in de proef gevraagd wordt, achterwaarts verdient echt aandacht”, aldus het jurylid. “Ik zie als jurylid helaas heel vaak dat achterwaarts in de proef niet voldoende wordt uitgevoerd. Niet alleen in de L, maar ik zie het tot op het hoogste niveau. Achterwaarts is vaak een ondergeschoven kindje in de training van het paard. Daarom is het belangrijk dat de ruiter het belang van achterwaarts leert net zoals overgangen en schakelingen dat zijn.”

Meer passen dan in een proef

Zoals in het eerste deel besproken is het halthouden ook een oefening die aandacht verdient en eigenlijk zou je pas aan het achterwaarts moeten beginnen als je paard goed halt kan houden. “Je paard moet stil staan en daarbij nageeflijk blijven zodat hij van daaruit achterwaarts kan gaan. Hierbij moet hij ook nageeflijk en over de rug blijven. Als je eenmaal met het achterwaarts aan het werk bent, hou het dan niet bij die drie, vier of vijf passen, maar ga rustig een meter of tien achterwaarts”, raadt Marlon aan. “Je paard moet leren actief achterwaarts te gaan met daarbij duidelijke ruime passen en daarbij recht en los door zijn lijf te blijven en nageeflijk over de rug. Dat moet je echt trainen, want dit lukt paard én ruiter niet zomaar. Dat leer je hem dus niet door maximaal het aantal passen uit de proef te vragen. Dat zijn er te weinig om de oefening goed onder de knie te krijgen. Juist wanneer je het paard leert ook veel meer passen achterwaarts te kunnen gaan, zorgt dat ervoor dat hij het in de proef makkelijker uitvoert als er maar een paar passen gevraagd worden.”

Schakelen

Het schakelen tussen het voorwaarts – halt – achterwaarts en weer naar voren zorgt ervoor dat je paard de spieren die hij nodig heeft om te kunnen verzamelen leert herkennen en te gebruiken. “Paarden die goed achterwaarts leren gaan hebben, als ze eraan toe zijn, echt minder moeite om te verzamelen. Dit komt omdat ze ‘herkennen’ welke spieren ze moeten gebruiken. Een goede uitvoering van het achterwaarts heeft een positief effect op de rest van de opleiding van je paard”, vervolgt Marlon, die deze kennis mede heeft opgedaan door opleidingen te volgen, zelf te ondervinden, opleiden van vele paarden en regelmatig met paardenfysiotherapeuten te bespreken welke oefeningen goed zijn voor de ontwikkeling van de spieren van een sportpaard. “Het is zo zonde als je iets doet met je paard zonder vooruit te kijken naar wat het volgende doel is, want wanneer je dat een beetje op goed geluk doet, dan moet je hem later weer dingen afleren en opnieuw aanleren en dat is veel moeilijker dan je gelijk goed in een oefening te verdiepen en het belang ervan inzien..”

Punten

Een mooi ander bijkomend voordeel van zorgen dat je paard goed achterwaarts leert gaan, is dat je in de proef ook nog eens mooie punten kunt halen als je laat zien dat je als ruiter snapt wat je aan het doen bent. “Als ik jureer dan kan ik meestal niet veel punten kwijt voor het achterwaarts. Paarden staan bijvoorbeeld niet goed stil, komen tegen de hand, gaan scheef of ze zetten hun rug vast of gaan helemaal niet achterwaarts. Er is dus nog veel winst te behalen in deze oefening. ”, aldus Marlon. “Daarin kunnen ruiters zich echt onderscheiden van anderen.”

Let op voorwaarts

Tot slot raadt Marlon ook nog aan om op te letten dat je niet alleen het achterwaarts oefent, maar ook het weer voorwaarts wegrijden na het achterwaarts. “Vaak zie je dat paarden die goed achterwaarts hebben leren gaan niet veel moeite hebben met weer voorwaarts gaan na de oefening, ze hebben immers de juiste spieren al ‘aan’ staan waardoor het voorwaarts gaan makkelijker wordt. Maar voor de afwerking is het wel goed om daar ook tijd aan te besteden, dat is niet alleen goed voor de punten, maar vooral ook goed voor de ontwikkeling van je paard.”

Marlon van Wissen is een bevlogen dressuurtrainster, coach & jurylid t/m de Grand Prix en initiatiefneemster van ‘Proefgerichte Clinics’. Het opleiden van paarden en het begeleiden van ruiters vanaf B-niveau tot en met de Grand Prix is een passie voor Marlon en daarom deelt ze de komende weken graag een aantal tips, die je kunt gebruiken om verder te komen met je paard.

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook