Magisch galopperen: Denk aan wapperende manen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Magisch galopperen: Denk aan wapperende manen

Foto: Arnd Bronkhorst

Het is een heerlijk gevoel om met je paard te galopperen waarbij hij mooi naar voren is en grote galopsprongen maakt, waarbij hij ook nog eens de berg op galoppeert. Voor het ene paard is dat makkelijker dan voor het andere paard, maar wanneer je als ruiter goed zit en duidelijke, goed getimede hulpen geeft, dan kun je je paard er in ieder geval ook een stuk bij helpen.

Houding, zit en balans

Om te beginnen moet een ruiter goed en onafhankelijk kunnen zitten en zelf een goede balans hebben. Daarnaast is het belangrijk dat je als ruiter geen tegenstrijdige hulpen geeft en dat je hulp om hem naar voren te krijgen niet door jezelf verstoord wordt door op hetzelfde moment terug te werken met je hand.

Visualiseren

Het helpt vaak al een heel stuk als je visualiseert hoe die grotere galop van je paard eruit moet komen te zien en omdat een plaatje vaak meer zegt dan woorden, liet Dressagetoday een mooie illustratie maken van een tip van Janie Rentz.

Tip

“Om met meer afdruk en meer bergop te galopperen kun je je voorstellen dat je op een Fries rijdt met lange wapperende manen”, aldus Janie. “Wanneer de manen omhoog komen in de beweging is het moment dat je de sprong kunt beïnvloeden. Als je op dat moment been geeft kun je gaan genieten van een grotere galopsprong, waarbij je paard de kans krijgt om mooi voor je uit de ‘berg op’ te galopperen. Geniet maar van het magische gevoel.”

Lees hier nog meer berichten over de galop

Bron: Dressagetoday

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook