Maak je paard sterker in zijn rug • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: www.arnd.nl

Als ruiter wil je graag dat je paard zich positief ontwikkelt en sterker wordt van de training. Een van de belangrijkste dingen, waar je dan aan moet werken is om te zorgen dat je paard ‘over zijn rug’ gaat. Activiteit van achteren opwekken en door zijn lijf naar je handen toerijden.

Oefeningen

Er zijn veel oefeningen, die je kunt doen om je paard te verbeteren en als je kijkt naar hoe de proeven zijn opgebouwd dan weet je al een beetje wat een logische volgorde is in het opbouwen van de training. Toch zijn er ook dingetjes, waar je misschien niet direct aan denkt bij het opbouwen van de training. Daarom zette het Duitse blad Cavallo een paar oefeningen op een rijtje.

Stretchen

Stel je eens voor dat je een volle waterfles in je hand hebt en die houd je met een gestrekte arm voor je uit vast. In het begin is die niet zo zwaar, maar na een tijdje gaan je spieren pijn doen en misschien wel trillen. Als dat gebeurt heb je je arm te lang aangespannen gehad. Beter was geweest om je arm een bepaalde tijd gestrekt te houden met die fles in je hand en dan even je arm te laten hangen om daarna je arm weer te strekken. Als je dat zo afwisselt houd je het langer vol en maak je je arm ook sterker.

Dat geldt net zo goed voor paarden. Het stretchen zou niet alleen aan het begin, het eind en misschien een keer in het midden moeten gebeuren, maar bij een gezond paard zonder problemen, zou je alle acht tot tien minuten even moeten stretchen. Bij jonge paarden zou je het elke drie tot vijf minuten even moeten doen en als je een paard hebt met wat rugproblemen, dan zou je het ook heel vaak moeten doen tussendoor.

Overgangen op een acht

Overgangen rijden is goed voor de ontwikkeling van je paard en achten rijden ook. Wanneer je dit combineert, dan ben je niet alleen bezig om je paard losser te maken, maar ook om hem zijn achterbeen meer te laten gebruiken. Het steeds gebogen gaan zorgt er weer voor dat je je paard goed naar je buitenteugel kunt rijden, zodat je ook goed aan de verbinding kunt werken. Rijd bijvoorbeeld een acht en galoppeer dan na het wisselpunt aan. Galoppeer een halve of anderhalve volte door en maak dan een overgang naar draf. Rijd dan weer op de acht en galoppeer opnieuw aan na het wisselpunt en herhaal dan de oefening.

Extra tip

Wanneer je overgangen nog meer wilt verbeteren, probeer dan in ieder geval om altijd te proberen een zo klein mogelijke hulp te geven. Stel je daarnaast bij iedere overgang voor dat je een nieuwe gang wilt beginnen en niet dat je de gang waarin je rijdt wilt stoppen. Dus als je aan het galopperen bent en je wilt naar de draf of de stap, probeer dan met je zit en je lichaam de hulpen te geven voor de gang waarin je wilt overgaan. Natuurlijk geef je halve ophoudingen om je paard attent te maken op de komende overgang, maar je concentreren op wat je wilt beginnen en niet aan iets eindigen maakt overgangen nog een beetje vloeiender.

Lees hier volgende keer verder over welke oefeningen nog meer goed zijn om je paard sterker te maken.

Bron: Cavallo

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.