Maak overgangen terug (nog) mooier • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Het maakt niet uit of je thuis rijdt of op wedstrijd bent met je paard of op welk niveau hij is, overgangen horen er altijd bij. En omdat we dus veel overgangen maken is het makkelijk om wel eens even te vergeten om ze correct te rijden.

Overgangen naar voren worden vaak meer bewust meegenomen in de training dan overgangen terug en dat was voor eventingamazone Franky Reid-Warrilow reden om een paar tips te geven. Mogelijk kun je je overgangen terug dan (nog) mooier maken.

Halve ophoudingen

Maak veel halve ophoudingen en zorg dat je je paard goed voor je been houdt. Als je de focus op het voorwaarts en voor je been kunt houden in de overgang terug, dan wordt het een veel soepelere overgang terug, dan wanneer je paard niet voor je been is.

Varieer in tempo

Oefen regelmatig een stukje te rijden in een lager tempo. Vertraag de draf zo ver dat je paard heel langzaam draaft, maar niet gaat stappen. Laat hem dan even zo doorgaan en verhoog dan het tempo weer en herhaal dit dan nog een paar keer. Gebruik het daarna om de overgang voor te bereiden. Neem je voor om je paard vijf passen langzaam te laten draven en daarna de overgang naar de stap te maken. Zo leert hij goed wachten op je hulp.

Precies

Rijd heel precies en wees nauwkeurig en consequent in waar je de overgang wilt maken.  Niet alleen consequent in de hulpen die je je paard geeft, maar ook consequent naar jezelf toe. Wanneer je je voorneemt om bijvoorbeeld bij E te stappen, zorg dan ook dat je dat doet en laat het niet een beetje op zijn beloop.

Bereid je voor

Bereid de overgang goed voor en doorloop de stappen die je moet nemen in je hoofd. Rijd niet gewoon naar de letter en schrik dan als het niet lukt, maar rijd naar die letter toe waar je de overgang wilt maken en zorg dat je paard ook weet dat er wat komt en begin daar op tijd mee. Help hem de overgang te maken doordat je bijvoorbeeld op tijd bent met de halve ophouding.

Trek niet

In het begin moet je misschien iets duidelijker zijn met je handhulp als je terug wilt bij een jong paard, maar het is niet de bedoeling dat je aan je paard gaat trekken. Daarmee verlies je juist zijn voorwaarts drang en blijft hij ook niet over vier benen verdeeld gaan.

Geen noodstop

Een overgang terug is (in de meeste gevallen) geen noodstop, rijd de overgang dus ook niet als zodanig, maar maak de overgang stapsgewijs en vloeiend. Je wilt een overgang van de ene naar de andere gang waarbij je paard van de ene voorwaartse gang naar de andere voorwaartse gang zonder dat hij tussendoor stilvalt. Juist daarom is het zo belangrijk om je paard voor je been te houden ook in de overgangen terug.

Bron: Horseandhound

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.