Maak je paard sterker en soepeler • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Maak je paard sterker en soepeler

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Voltes zijn heel belangrijk voor de training van je paard en je gebruikt ze vanaf dat je je paard net zadelmak hebt gemaakt tot op het hoogste niveau en dat geldt ook voor overgangen. Je maakt daarmee je paard sterker en werkt aan zijn souplesse. Als je dan ook deze twee dingen combineert, versterken ze elkaar.

Cindy Ishoy gaf op Dressagetoday een paar tips om deze oefeningen samen te gebruiken om je paard sterker te maken en tegelijk te werken aan zijn souplesse.

Grote volte

Begin op een grote volte in stap en maak dan een voorwaartse overgang naar de draf door met je zit en je been naar je hand toe te drijven. Geef je paard voldoende ruimte met je hand zonder dat je je teugels losgooit. Het contact moet elastisch zijn, zodat de energie die je opwekt van achter naar voren door je paard kan gaan zonder dat je hem tegenhoudt, maar waarbij je de energie in je handen voelt.

Overgang terug

Vraag dan vervolgens om een overgang terug , waarbij je je paard voorwaarts blijft rijden en hem na de draf gelijk actief door laat stappen. Laat hem de eerste (paar) keer de overgang over een paar passen draf maken en vraag daarna hetzelfde waarbij je iedere keer een pasje minder draf toestaat, zodat je de overgang steeds stipter kunt maken.

Vaker

Vraag dit op beide handen op de grote volte en ga als dit goed lukt plannen om drie of vier keer per ronde te doen. Neem steeds hetzelfde punt om een overgang te maken en blijf zowel de overgang naar voren als terug zorgen dat je paard actief voorwaarts blijft gaan. Hoe kleiner de stukjes stap en draf, hoe lastiger het kan zijn om je paard goed voorwaarts en nageeflijk te houden, maar doordat je het vraagt op een grote volte, waarbij je je paard licht gebogen hebt, kun je het voor hem een beetje makkelijker maken.

Een ander voordeel van zulke kort op elkaar volgende overgangen op de volte is dat je als ruiter kunt oefenen met de dosering van je hulpen. Wanneer je te grote hulpen geeft ben je ofwel te veel voorwaarts ofwel teveel terug net na de overgang en dan is het vloeiende van de overgang ver te zoeken. Wanneer je juist probeert om steeds kleinere hulpen te geven, dan worden de overgangen steeds vloeiender en het geheel steeds harmonieuzer.

Bron: Dressagetoday

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook