Maak doorzitten een beetje makkelijker • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Quillemette Kraaikamp

Doorzitten in draf kan zo mooi zijn. Als paard en ruiter bewegen als een eenheid en helemaal in elkaar op lijken te gaan is mooi om te zien en fijn om te voelen. Maar het tegenovergestelde kan ook, als ruiter schud en hobbel je zo goed mogelijk mee, maar eigenlijk verkramp je steeds meer en gaat je paard zich steeds meer vasthouden.

Christine Hlauscheck gaf uit haar oogpunt als biomechanica-expert op Cavallo wat tips om beter door te kunnen zitten. “Echt goed lukt doorzitten alleen als zowel ruiter als paard los zijn in hun rug en de beweging door hun lichaam heen kunnen laten vloeien. Daarom is het belangrijk dat je zowel aan de ruiter als aan het paard werkt.”

Opwarmertje

Begin met een stukje wandelen naast je paard waarbij je de teugels in je hand neemt die het verst van je paard is. Draai dan je lichaam elke pas een kwartslag waarbij je met je hoofd in de richting waarheen je loopt blijft kijken. De eerste stap draai je je lichaam een kwartslag naar je paard, dan draai je nog een slag en ben je een pas achteruit aan het lopen, dan weer terug naar je paard, dan weer rechtuit en weer opnieuw. Zo ben je jezelf niet alleen aan het losmaken, ook je coördinatie wordt hiervan beter, omdat je je voeten steeds anders neer zet. (Klik hier voor foto’s en beweeg ze met de pijl heen en weer)

De juiste positie

Ruiters gaan soms wat te ver naar achteren hangen om de beweging van de draf op te vangen, maar het is de bedoeling dat je je gewicht midden boven je paard houdt. Om dat gevoel te leren kennen, zou je een beetje kunnen variëren in je houding voordat je gaat rijden. Ga heel overdreven naar achteren zitten en daarna heel overdreven naar voren. Zoek vervolgens het midden tussen die twee uit. Doe dat eerst in het halthouden en daarna eventueel ook in stap, maar pas wel op dat je tijdens het uitproberen in stap je paard niet hindert of je evenwicht aan je teugels houdt. (Foto 6, 7 en 8)

Achteruit fietsen

Een andere tip van Hlauscheck is om te denken dat je achteruit wilt fietsen vanuit je bekken. Ruiters kunnen soms wat overdreven in het zadel heen en weer schuiven om te blijven zitten, maar als je heen en weer wiebelt op je zitbeentjes alsof je vanuit je bekken achteruit aan het fietsen bent, dan kun je de beweging vaak veel fijner volgen.

Afwisselen

Wissel stukjes lichtrijden af met stukjes doorzitten. Zo blijft je paard makkelijk los en kun je steeds een kort stukje goed doen en dan weer een kort stukje ‘bijkomen’. Tel de passen en rijd in het begin bijvoorbeeld vier passen licht en zit dan vier passen door. Doe dit zo lang tot het je makkelijk afgaat en je paard hetzelfde door blijft draven of je nu lichtrijdt of doorzit.

Bron: Cavallo

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.