Liever (niet) in de ene galop • Dressuur Magazine
Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Galopperen is niet voor ieder paard de fijnste gang, sommigen hebben een voorkeur voor de draf en het kan soms in het begin best lastig zijn om met deze paarden een fijne overgang naar de galop te maken. Gelukkig is het iets waar je als ruiter invloed op hebt en dat je met oefenen kunt verbeteren.

Voorkeur voor een kant

Wanneer je paard naar één kant liever niet aanspringt in de galop, dan moet je je als ruiter wel goed afvragen waardoor dat komt. School Your Horse zette een paar dingen op een rijtje waar je even aan kunt denken. Kan het zijn dat je als ruiter de hulpen niet op beide handen duidelijk geeft? Zit je misschien niet recht en in het midden op je paard? Is je zadel wel goed passend of drukt het ergens? Past je hoofdstel goed? Dit zijn allemaal dingen, die je eventueel met hulp van deskundigen, uit kunt zoeken.

Balans

Zijn de bovenstaande dingen in orde en is je paard gezond, dan is het vaak een te weinig aan balans waardoor een paard liever niet in de ene galop aanspringt. Dit kun je oplossen door in stap en draf veel voltes op beide handen te rijden en te zorgen dat je paard los, nageeflijk en soepel wordt. Vaak zul je merken dat je paard links anders is dan rechts als hij op een hand juist graag aanspringt en op de andere hand juist niet.

Volte

Wanneer je hem dan eerst weer iets meer gegymnastiseerd hebt en je hebt het gevoel dat hij weer veel meer gelijk is op twee handen, vraag dan de overgang naar de galop op een volte. Houd je binnenbeen lang en vraag op de volte een pasje schoudervoor voordat je de overgang naar galop vraagt. Vraag dan om de overgang en beloon je paard als hij de overgang maakt, galoppeer een klein stukje en neem hem dan weer terug. Doe dat eventueel nog een (paar) keer en vraag dan hetzelfde op de andere hand. Het voordeel van op de volte aangalopperen is dat het voor je paard vaak makkelijker is om zijn balans te houden en om in de juiste galop aan te springen.

Duidelijke hulpen

Geef duidelijke hulpen, maar probeer wel zo klein mogelijke hulpen te geven. Beloon je paard steeds uitvoerig voor zijn antwoord en besteed als hij zich verstijft of gespannen wordt eerst weer even tijd aan het links en rechts loswerken en ontspannen in draf voordat je weer een overgang vraagt.

Bron: Schoolyourhorse

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.